Home » OBAVEŠTENJA » Sloga: Tražimo smenu ambasadora Srbije u Bratislavi

Sloga: Tražimo smenu ambasadora Srbije u Bratislavi

Beograd, 19.10.2017. – Udruženi sindikati Srbije “Sloga” traže od države i njenih nadležnih organa hitnu i oštru reakciju povodom privođenja srpskih radnika u Slovačkoj, istragu o agenciji koja ih je tamo odvela, i smenu ambasadora Srbije i neodgovornog osoblja u toj zemlji zbog nepružanja adekvatne i pravovremene pomoći našim građanima.

Skandal je i zločin prema čoveku ako je tačno da su se naši radnici obratili osoblju Ambasade Srbije u Bratislavi, a da oni nisu reagovali na njihovo zatvaranje i molbu za pomoć, poput tvrdnji da nisu hteli ni ugovor o radu da im prevedu, a za koje nadležni Slovačke tvrde da su lažni.

Postavlja se zdravorazumsko pitanje – čemu onda služi osoblje naših ambasada i predstavništva u inostranstvu i jesu li oni tamo zbog sebe ili da pruže pomoć i informacije našim građanima kada za tim imaju potrebe i kada im se obrate.

U ovom konkretnom slučaju radnicima koji su otišli tamo zbog obezbeđenja gole egzistencije, one iste koju im država očigledno nije pružila, ali ih je skinula sa liste Nacionalne službe zapošljavanja i statistički ih prikazuje kao veliki uspeh aktuelne vlasti u smanjenju nezaposlenosti.

Ambasador Srbije i osoblje u Slovačkoj moraju da snose odgovornost, jer su pokazali nestručnost i neiformisanost, posebno što je hapšenje naših radnika u Slovačkoj izvršeno 17. oktobra na Međunarodni dan za iskorenjenje siromaštva, što celom ovom slučaju daje poseban ton.

Očigledno je da Slovačka kao ozbiljna država zna o kom je danu reč i da je akciju sprovela u cilju suzbijanja crnog tržišta radne snage, a da je Srbija kao država još jednom zakazala i pokazala da onima koji je predstavljaju uopšte nije stalo do svojih građana, već samo do sebe i pozicija na kojima ih je neko postavio.

Slovačka policija privela je u utorak 17. oktobra 72 radnika, među kojima i dvadesetak Srba, a prema pisanju medija razlog za privođenje su navodno lažni ugovori o radu.

 

Informativna služba

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*