Home » OBAVEŠTENJA » Sloga traži prisustvo posmatrača Delegacije EU u Srbiji

Sloga traži prisustvo posmatrača Delegacije EU u Srbiji

Beograd, 11.01.2017.- Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović i predsednik Sindikata policije „Sloga“ Dragan Žebeljan zatražili su od ambasadora Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkla Devenporta da obezbedi prisustvo njihovih posmatrača u postupku nezakonitog pritvaranja njihovih članova i aktivista, Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, koji se terete za krivično delo odavanja službene tajne.

U pismu upućenom prvom čoveku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, čelnici sindikata su istakli da bi bilo poželjno da Evropska unija traži da se sa predmeta skine oznaka tajnosti kako bi domaća i evropska javnost, ali i predstavnici Evropske unije imali uvid u pravičnost postupka i poštovanje ljudskih prava.

Veselinović i Žebeljan smatraju da bi se učešćem posmatrača iz Delegacije Evropske unije u Srbiji smanjila mogućnost za političkim uticajem na državne organe, ali i rešavanjem bezbednosnog problema koji je nastao između Bosne i Hercegovine i Srbije, a nakon njihovog nezakonitog pritvaranja.

Oni su ujedno izrazili i zabrinutost što se sudski postupak zloupotrebljava proglašenjem od interesa za nacionalnu bezbednost, iako za tim nema nikakve potrebe jer je događaj u Potočarima bio javan i uz TV prenos.

Posebno se navodi zabrinutost zbog „neproverenih informacija“ da je MUP Srbije ostvarivao kontakte sa kolegama iz Republike Srpske kako bi sačinio retroaktivno dokumentaciju koja bi im sporne aktivnosti formalno, kroz nekakvu evidenciju podvela kao regularne, a mimo države Bosne i Hercegovine koja je, kako su naveli „potpisnik sporazuma o policijskoj saradnji sa Republikom Srbijom, a ne Republika Srpska“.

„S obzirom da su otvorena poglavlja 23 i 24 smatramo da je pravo vreme da se prekine sa kršenjem ljudskih prava“, ističe se u dopisu upućenom amabsadoru Devenportu.

Milan Dumanović i Mladen Trbović, nekadašnji pripadnici Službe za opservacije i dokumentaciju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, terete se da su svojim  izjavama za Aljazeeru Balkans naveli da su kao policijski službenici, po usmenom naređenju starešina, bez legitimacija i naoružanja, poslani na tajni zadatak u Potočare, 11. jula. 2015. godine.

Nakon njihovog privođenja i određivanja pritvora od 30 dana, predmet je proglašen državnom tajnom.

 

Informativna služba

 

Više u dopisu:

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content