Home » OBAVEŠTENJA » Sloga traži od Ustavnog suda da ukine “lizing radnika”

Sloga traži od Ustavnog suda da ukine “lizing radnika”

Beograd, 17.11.2016. – Udruženi sindikati Srbije “Sloga” podneli su inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti propisa kojim se u Srbiju na mala vrata uveo “rad na lizing” i omogućila eskploatacija radnika mimo zakona i Ustava.

Trenutno u Srbiji preko 70.000 radnika radi u statusu iznajmljene “robe” koja nema nikakav ugovor sa poslodavcem kod koga radi, niti ima bilo koji oblik zaštite radničkih prava kakav se garantuje ionako katastrofalnim Zakonom o radu koji je usvojen bez javne diskusije. “Rad na lizing” u potpunosti dehumanizuje radnika, stvara sloj prekarijata i pretvara Srbiju u zemlju jeftine obespravljene radne snage.

Republika Srbija krši Konvenciju 181 Međunarodne organizacije rada koju je ratifikovala 2013. godine i sopstveni Ustav koji garantuje da “svako ima pravo na poštovanje dostojanstva svoje ličnosti na radu, bezbedne i zdrave uslove rada, potrebnu zaštitu na radu, ograničeno radno vreme, dnevni i nedeljni odmor, plaćeni godišnji odmor, pravičnu naknadu za rad i na pravnu zaštitu za slučaj prestanka radnog odnosa.” Takođe, Zakon o radu ne poznaje kategorije “privremenog zaposlenja, jedinica za privremeno zapošljavanje ili klijenta-poslodavca” niti predviđa mogućnost “iznajmljivanja radne snage”.

Vlada Srbije je na “mala vrata” uvela privremeno zapošljavanje kroz Uredbu o klasifikaciji delatnosti gde je bez zakonskog osnova predvidela postojanje “Delatnosti agencija za privremeno zapošljavanje“. Ono što bi bilo ispravno da se desi u ovom slučaju je da je prvo regulisan rad agencija za privremeno zapošljavanje u skladu sa Ustavom, međunarodnim obavezama i Zakonu o radu a ne da se krene naopako, od samog kraja – uredbe o klasifikaciji delatnosti. Mi smatramo da takav previd nije slučajan i da pokazuje nameru države da protivpravnim umanjenjem prava zaposlenih “privuče investitore” koji dolaze u našu zemlje da bi primenjivali praksu koja je u njihovim zemljama protivzakonita.

Država mora pod hitno da stane na kraj ovakvom izrabljivanju radnika i oduzme dozvolu za rad agencijama poput “Manpower”, “Adecco Serbia” ili “Trenkwalder” a ne da sa njima gradi partnerski odnos i vraćanju građana Srbije u feudalno doba.

U nastavku Inicijativa predata Ustavnom sudu.

 

Informativna služba

1234

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content