Home » OBAVEŠTENJA » SLOGA: RTS DA SE IZVINI RADNICIMA SRBIJE

SLOGA: RTS DA SE IZVINI RADNICIMA SRBIJE

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” pozivaju Kolegijum Radio televizije Srbije (RTS) da spot kampanje “Pitajte Kada  – Đavolja posla” odmah povuku iz svake dalje njegove eksploatacije i prikazivanja na javnom servisu,  i da povodom ovakvog  propusta upute javno izvinjenje svim radnicima Srbije.

Verujemo da je ovo propust u analizi sadržaja, i ne želimo da verujemo da je RTS  kao javni servis u današnjim okolnostima, nekada ratno huškačku politiku devedesetih, oličenu u čuvenom „Drugom dnevniku“, zamenio radno huškačkom, u spotu, u kome se zakon o radu i sindikati predstavljaju kao nekakva đavolja prepreka za buduće zapošljavanje.

Ovakav spot, napravljen u bilo kojoj demokratski uređenoj državi izazvao bi skandal  i veliki revolt u javnosti, međutim, u okolnostima sve prisutnije cenzure i samocenzure i straha od otpuštanja i gubitka radnog mesta takva reakcija izostaje.

On je antiradničkog i antisindikalnog karaktera i za cilj ima usvajanje izmena zakona o radu na bazi jednostranih pritisaka i ucena poslodavačkih udruženja i predstavnika Vlade, nakon čega bi usledila masovna otpuštanja radnika u preduzećima u restruktuiranju, upravo onih koji su vođeni retorikom devedesetih odlazili na ratišta i postajali vojnici, a nakon povratka shvatili da su im preduzeća i radna mesta opljačkana i uništena.

Za Kolegijum RTS -a bi bilo bolje da ne ponavlja greške iz prošlosti, već da organizuju emisije sa temom sučeljavanja sindikata, poslodavačkih udruženja i predstavnika države, kako bi svi svojim predlozima mogli da doprinesu kreiranju najboljih rešenja za oporavak privrede i stvaranju pozitivne klime u društvu, a ne da se u uslovima krajnje netransparentnosti oko rada na izmenama zakona  –  stavlja na stranu poslodavaca i krupnog kapitala, zaboravljajući pritom da i oni imaju zaposlene kojih se taj zakon tiče.

Kampanja “Pitajte Kada  – Đavolja posla” se realizuje od strane Nacionalne  alijanse za lokalni i ekonomski razvoj (Naled), uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj  (USAID) , i Radio televizije Srbije (RTS)  kao medijskog pokrovitelja.

INFORMATIVNA SLUŽBA

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. Ovo je sramno.Narode ne placajte im vise pretplatu jer su prevrsili svaku meru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*