Home » OBAVEŠTENJA » SKRIVANJE ZAKONA O RADU SRBIJU VRAĆA ŠEST VEKOVA UNAZAD

SKRIVANJE ZAKONA O RADU SRBIJU VRAĆA ŠEST VEKOVA UNAZAD

Beograd, 6. jun 2014. godine – Udruženi sindikati Srbije “Sloga“ kao društveno odgovorni predstavnici radnika obelodanjuju celokupnoj javnosti skrivani Predlog izmena zakona o radu (link) , i daju ga na uvid, kako bi rešenja u njemu mogla da se analiziraju van okvira formirane radne grupe i uporede nakon zvaničnog objavljivanja.

zakon o raduSkrivanjem od javnosti Nacrta zakona o radu, reformatori radnog zakonodavstva, u kome su, na žalost i predstavnici reprezentativnih sindikata, vraćaju Srbiju šest vekova unazad, u vreme kada i Biblija nije bila dostupna širokim narodnim masama, iako je njima namenjena.

Zašto se danas manipuliše Zakonom o radu, baš kao nekada Biblijom, za Udružene sindikate Srbije “Sloga“ odgovor leži u strahu vlasti i interesa krupnog kapitala da bi njegovim obelodanjivanjem pre usvajanja došlo do ozbiiljnih polemika u društvu koje bi ga nakon detaljne i duže analize odbacile kao neprihvatljivo rešenje za svet rada i državu uopšte.

Ovakvim rešenjima se ne stimuliše rad i zapošljavanje, njime se stimuliše predatorska ekonomsko tržišna politika, drastično smanjuju prava zaposlenih i njihove zarade, ozakonjava najsurovije tržište radne snage, u kome će srpskom radniku u budućnosti umesto ekonomske sigurnosti u vidu stalnog zaposlenja visiti ugovor o radu kao Damoklov mač.

Još surovije je pitanje zarada u Srbiji, odnosno utvrđivanja minimalne cene rada, ostavljeno u milost Socijalno ekonomskom savetu, koji bi prema najavama trebalo da zaseda jednom godišnje ili po potrebi, telu koje nije opravdalo svoju funkciju, nesposobno da više od dve godine podigne minimalnu cena rada koja sada iznosi 115 dinara po radnom času.

Zato predložene izmene vidimo kao prepravljanje, dopisivanje i prilagođavanje zakona interesima onih koji imaju vlast i kapital, čija će primena na zaposlenom u uslovima neuređenih i nereformisanih institucija koje bi trebalo da ga zaštite ostaviti trajne nesagledive posledice u vidu nastavka daljeg siromašenja i propadanja državne ekonomije.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga“ neće prihvatiti niti dati saglasnost na usvajanje izmena Zakona o radu koji se kroji svetu rada na bazi “inkvizitorskih postulata“ i cenzure neprimerene vremenu 21 veka.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*