Home » OBAVEŠTENJA » SLOGA: POŠTOVATI USTAV, ZAKON I LEGALIZAM

SLOGA: POŠTOVATI USTAV, ZAKON I LEGALIZAM

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pozivaju predsednika Srbije Tomislava Nikolića, u ovom trenutku jedinog državnog nosioca vlasti sa punim mandatom i legitimitetom da svojim autoritetom  i u skladu sa Ustavom Srbije, pozove svog stranačkog kolegu Aleksandra Vučića i njegovog koalicionog partnera Rasima Ljajića da opozovu odluku o formiranju  Radne grupe za izradu Zakona o radu, i time ispoštuje osnovne principe ustavnosti, zakonitosti i legalizma.

ustav

Nakon obustave rada na Zakonu o radu i više izjava doskorašnjeg predsednika Vlade Ivice Dačića i njegovog prvog potpredsednika Alaksandra Vučića da se on mora doneti najširim konsenzusom i u skladu sa svim demokratski utvrđenim principima socijalnog pregovaranja, u petak je, u uskom krugu petoro ljudi i kada je Vlada Srbije u ostavci i tehničkom mandatu, doneta protivrečna odluka da se od danas, 3. februara otpočne sa radom, čime je socijalni dijalog stavljen direktno u funkciju izborne kampanje SNS i SDPS-a, o čemu se izjasnio i Izvršni odbor našeg sindikata, ocenivši ga kao opasnim činom destabilizacije zemlje i otvorenim putem ka autogratiji.

Upozoravamo da ovakvi potezi, ne samo da su neustavni i neprihvatljivi, već i podrivaju osnovne postulate demokratije i samog poverenja građana u vlast. Ovakvi potezi vode političkoj bahatosti i socijalnoj neosetljivosti, oni su suprotni svakom pravu i evropskim standardima i otvaraju direktan put u političku samovolju sa nesagledivim posledicima po državu i društvo u celini.

Sad, pred izbore, opasno je da državni funkcioneri ne poštuju Ustav kao najviši pravni akt, jer to državu koja počiva na hijerarhiji pravnih akata direktno vodi u propast, a radnike i građane na ulice!

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ ne beže, niti su ikada bili protiv donošenja  jednog održivog i pravednog reformskog zakona, ali su protiv toga da se na njemu radi u toku izborne kampanje i da na njemu rade isključivo ova dva sindikata, čiji je jedini cilj da se dosadašnji privilegovani status „večitih“ zadrži po svaku cenu i bez reformisanja odredbi zakona koje se tiču budućeg načina sindikalnog organizovanja i utvrđivanja sindikalne reprezentativnosti, a nakon toga i podele sindikalne imovine.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*