Home » OBAVEŠTENJA » SLOGA NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI U PARIZU

SLOGA NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI U PARIZU

U Parizu je od  8 do 10 novembra održana petnaesta po redu konferencija mreže sindikata levice. Među dvanaest najvećih i najbrojnijih sindikata iz Francuske, Nemačke, Britanije, Španije, Italije, Grčke, Portugalije, Danske, Turske, Poljske, Finske, a aktivno učešće su uzeli i Udruženi sindikati Srbije “Sloga”, kao  jedini predstavnici iz zemalja jugoistočne Evrope.

20131109_115756

Na skupu se govorilo i razmatralo o predstojećem Kongresu mreže sindikata levice, modelitetima  budućih zajedničkih akcija u celoj Evropi, uticaju neoliberalizma na međunarodnom, nacionalnom i individualnom nivou i njegovoj štetnosti po većinu radno zaposlenih i nezaposlenih ljudi.

20131109_090903

Takođe, predstavljeni su i nacionalni izveštaji uz izlaganje učesnika i diskusiju, a veoma zapaženo je bilo izlaganje Željka Veselinovića, predsednika Sloge.

On je svoje izlaganje usmerio ka trenutnoj zajedničkoj akciji srpskih sindikata protiv donošenja novog Zakona o radu, koji sada treba da na štetu radnika i građana Srbije sanira sve negativne efekte posrnule privrede i opljačkane države kroz ekonomsku transformaciju zvanu “tranzicija”.

20131109_110148

Veselinović je prisutnima ukazao da predlog novog zakona nije u skladu sa evropskim zakonodavstvom, niti se o njemu razmatra  u domokratskim uslovima i fer atmosferi.

U predstavljanju nacionalnog izveštaja i stanja privrede u Srbiji, Veselinović je kolege upoznao i sa trenutnim pokušajem srpske vlasti i njenih zvaničnika da zaustave dalji pad ekonomije dovođenjem i angažovanjem stranaca kao vladinih  savetnika. Na pomen imena Štros Kana, Guzenbauera i Fratinija, salom je odjeknuo smeh,  a grčki sindikalac je dodao da nam samo nedostaje i njihov Papandreu kako bi bili kompletni.

20131109_093204

Pored Željka Veselinovića, predsednika Udruženih sindikata Srbije “Sloga”, konferenciji je prisustvovao i Mile Čabrić, sekretar Gradskog odbora Beograd.

 

Informativna služba Udruženih sindikata Srbije “Sloga”

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*