Home » OBAVEŠTENJA » Sloga: Još jedna farsa sa minimalcem

Sloga: Još jedna farsa sa minimalcem

Beograd, 14.09.2014– Izostanak današnjeg dogovora oko buduće cene minimalnog rada u Srbiji na Socijalno ekonomskom savetu (SES)  je za Udružene sindikate Srbije “Sloga“ očekivana vest, imajući u vidu da je ova institucija tripartitnog odlučivanja toliko obesmišljena da je postala sinonim za farsu nečega što bi trebalo da predstavlja socijalni dijalog.

Od ovakvog sastava SES-a nismo ni očekivali da će povećati minimalnu cenu rada, koja je sada manja od jednog evra po radnom času, koja je ispod svakog ljudskog dostojanstva, ali i jedna od najnižih u Evropi.

Najava da će Vlada Srbije opet da preseče i da sama donese odluku o njenoj visini, ozbiljno postavlja pitanje daljeg učešća takozvanih “reprezentativnih“ sindikata u radu ove institucije, u kojoj njeni čelnici  godinama unazad statiraju u predstavi socijalnog dijaloga  i rade za svoje lične privilegije.

Stoga, smatramo da je krajnje vreme da ovi sindikati ispune svoja obećanja radnicima i konačno nakon silnih pretnji izađu iz rada SES-a, u kome samo daju legitimitet stvaranju iluzije da u Srbiji postoji nešto što treba da se zove socijalni dijalog i tripartitno odlučivanje.

Što se Udruženih sindikata Srbije “Sloga“ tiče, minimalna cena rada se sa sadašnjih 115 dinara mora uvećati duplo, i to u iznosu od minimum 240 dinara po radnom času, jer je to pitanje u Srbiji odavno postalo socijalna, a ne ekonomska kategorija.

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*