Home » OBAVEŠTENJA » SLOGA: JAVNE RASPRAVE SE MORAJU ODRŽATI!
SLOGA: JAVNE RASPRAVE SE MORAJU ODRŽATI!

SLOGA: JAVNE RASPRAVE SE MORAJU ODRŽATI!

Beograd, 29. april 2014. – Ukoliko se set sistemskih zakona, posebno Zakona o radu, uputi u Skupštinu Srbije na usvajanje bez jasno utvrđenih zakonskih procedura, onda neće biti vremena za široku i kvalitetnu javnu raspravu, već će to biti dokaz uvođenja samovolje i autokratije na velika vrata sa nesagledivim posledicama po narod i državu .

Postoji mogućnost da zakoni, čije je usvajanje najavio premijer Aleksandar Vućić do jula, ipak budu poslati u skupštinu ranije, bez javne rasprave, tokom prve nedelje maja.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga“ se protive ovakvoj odluci i pitaju šta je sledeće; možda zabrana rada neposlušnih sindikata, održavanje skupova, cenzura javne reči, hapšenja ili donošenje oktroisanog Ustava?

Učešće u pisanju predloga zakona i javne rasprave su mehanizmi demokratskog učešća u procesu odlučivanja i kao takvi se moraju poštovati, posebno kod vlasti koja se javno deklariše kao demokratska I koja stremi vrednostima EU.

Ukoliko Vlada ipak posegne za odlukom hitnog upućivanja predloga zakona u skupštinsku proceduru bez široke javne rasprave i učešća svih relevantnih sindikata, biće to dokaz da novoizabranoj vlasti nije stalo do demokratskih procedura i usaglašavanja sa zakonima razvijenijih zemalja EU, već se isključivo stavila u službu krupnog kapitala i profita.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” neće podržati ovakav način donošenja zakona, jer su oni važniji od svakog pojedinca i partije, a istorija je pokazala da su sve reforme donešene na ovakav način osuđene unapred na propast i neuspeh!

INFORMATIVNA SLUŽBA

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top