Home » OBAVEŠTENJA » Sloga iz Brisela: Radnici širom Evrope na udaru mera štednje

Sloga iz Brisela: Radnici širom Evrope na udaru mera štednje

(Brisel, 8. novembar 2014. godine) — Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović i potpredsednik Vladimir Radosavljević juče su hitno otputovali u Brisel na poziv svojih kolega iz evropskih sindikata.

3

Tamo se danas održava sastanak „Mreže sindikata pri evropskoj levici“, na kojoj će se razmatrati situacija unutar sindikalnog pokreta u Evropi i tražiti strategija za odbranu dostojanstvenog rada, borbe protiv mera štednje i rastuće pretnje ekstremne desnice.

unnamed

Sastanak je u toku, a trenutno se čitaju nacionalni izveštaji prisutnih delagata.

unnamed2

Prisutni su delegati iz sindikata četrnaest zemalja Evrope: Belgije, Kipra,  Danske, Finske, Nemačke, Francuske, Italije, Španije, Portugalije, Grčke, Turske, Norveške i Srbije.

Nekoliko dana ranije, u četvrtak 6. novembra, u Briselu se okupilo više od sto hiljada ljudi i protestovalo zbog namere Vlade Belgije da uvede mere štednje , za koje su sindikati rekli da potkopavaju socijalnu državu .

Demonstranti su u povorci koja je bila jedna od najvećih posleratnih demonstracija, išli glavnim saobraćajnicama u centru Brisela, protestujući zbog politike koja će odložiti penzionisanje, smanjiti plate i suziti sektor javnih usluga.

Novi protest i generalni štrajk je zakazan za 15. decembar, a ovaj sastanak je uvod u razmatranje opšte situacije u Evropi i stanja radništva pod naletom neoliberalnog kapitala.

Više informacija sa današnjeg sastanka objavićemo u narednim vestima na našem sajtu.

Informativna služba USS „Sloga“

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*