Home » OBAVEŠTENJA » Šikanirani smo moralno i materijalno

Šikanirani smo moralno i materijalno

Izvor: glaszapadne srbije.rs, 24.01.2017. – Mašinovođe sekcije za vuču vozova Užice Srbije kargo a.d. našli su se na stubu srama i blama ni krivi a ni dužni, navodi se u saopštenju Sindikata mašinovođa Sloga Srbije kargo.

Prenosimo otvoreno pismo u celosti:

To što nas je zadesilo nismo mogli ni sanjati. Na ime odvajanjem, restrukturiranjem bivšeg preduzeća “Železnice Srbije a.d.” na tri nova društva i to: Preduzeće za železnički prevoz robe “Srbija kargo a.d.”, Preduzeće za železnički prevoz putnika “Srbija voz a.d.” i infrastrukturu železnice Srbije a.d. Ovim novim odnosno sva tri nova formirana društva moraju među sobno da vrše izmirenje svih obaveza materijalne prirode jedni prema drugima, što u globalu ne sporimo.

Sporno je to što mašinovođa u “Srbija kargo a.d.” odvijanjem ovih tokova restrukturiranja naviše ispašta i trši na leđima kako moralno tako i materijalno. Mašinovođa u sekciji za vuču vozova Užice u proseku mesečno 10 – 12 puta ide “reži” tj. Upućuje se na rad ili sa rada sa adekvatnim vozom sa prevozom putnika kako bih smenio kolegu u nekoj od stanica odnosno kad je smenjen da bih se vratio domicil. Tom prilikom doživljava sva moguća maltretiranja i šikaniranja, ne svojom već krivicom poslodavca. Mašinovođa za spomenute “reži” vožnje dobija navodno novac u kešu oko 1.000 dinara kod blagajnika u većini slučajeva nema novca i onda je mašinovođa primoran da da svoj novac a taj novac on većinom nema zbog niskh primanja koja su niža od repubčikog proseka. U slučaju da ima svoj novac preduzeće vrši refundaciju u sledećem mesecu. Samim tim mašinovođa je primoran na šverc ako u opšte tako možemo to definisati. Mašinovođa Srbija kargo a.d. biva uvek sačekan ispred ulaza u voz od kontolora i konduktera a i biva zlostavljen mora da kaže dokle putuje, što putuje, da pokaže kartu itd. Dok ostali putnici nisu podvrgnuti ovome. Blago rečeno tretiran je kao najveći lopov i najgori kriminalac po nepisanom pravilu u ovim situacijama često dolazi do verbalnih konflikta i pretnji. Da ne spominjem sve loše dogodovštine, a bilo ih je na pretek. Za gore spomenuto, odgovoran je najviše poslovodstvo sva tri društva jer nisu uredili gore spomenutu tematiku na valjan način iz njima znanim razlozima. Vodili su se parolom da to njih ne dotiče a o radniku ko danas brine? Sindikat mašinovođa Srbija kargo u više navrata pokušao je da reši pregovorima sa nadležnim direktorima “Srbija kargo ad” ovaj i druge probleme zaposlenih ali nadležni nisu ispoštovali dogovoreno ili nisu  imali razumevanje za probleme radnika. Sindikat mašinovođa Sloga Srbija kargo upućuje ovo javno otvoreno pismo svim zainteresovanim u želji i nadi da pomoć poput ovog problema  biti rešeni na zadovoljstvo svih zaposlenih.

Zastupnik, predsednik sindikata mašinovođa Sloga Srbija kargo

Nebojša Dukanac

VIDEO: DUKANAC U DNEVNIKU ZAPADNE SRBIJE

….

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*