Home » OBAVEŠTENJA » Rudari siromašni i u senci političke propagande

Rudari siromašni i u senci političke propagande

Beograd, 06.08.2017.-

Rudari širom Srbije i ove godine svoj dan, 6. avgust- Dan rudara obeležavaju u senci siromaštva, teškog i opasnog rada, zastarele tehnologije i pojačane manipulativne propagande od strane onih koji se nikada od fizičkog rada nisu oznojili, a kamoli držali lopatu u ruci.

Zato na ovaj dan koristimo priliku da podsetimo sve novopečene tranzicione vlasnike rudnika, a posebno vlast koja koja kontroliše rudnike i kopove u vlasništvu države, da radnicima u rudarskom sektoru obezbede bezbednije uslove rada kroz bolju zaštitu i modernizaciju tehnologije, i što je najvažnije da ih adekvatno plate za njihov težak rad.

Političarima u vlasti poručujemo da umesto šetkanja po kopovima i slikanja pred kamerama, što hitnije regulišu status onih koji godinama rade na privremeno-povremenim poslovima, takozvani lizing, i da prestanu da se hvale rekordnom proizvodnjom uglja na teret radničkog znoja, uz podsećanje da Srbija više ne živi u samoupravnom socijalizmu, što oni dobro znaju, ali to vešto koriste u svrhu propagandne manipulacije i u lične političke promocije.

Da je položaj rudara u Srbiji postao i zabrinjavajuće „groteskan“, potvrđuje i nedavna izjava predsednika sindikata u EPS-u koji je umesto radničke solidarnosti pozvao kolege iz Fijata koji su bili  štrajku da ga prekinu, jer se po njegovom mišljenju ni rudari iz njegovog sindikata ne bune što rade težak posao na visokim temperaturama.

Upravo ovo pokazuje u kakvom su položaju rudari danas u Srbiji, koliko je obesmišljen interes i položaj radnika, a koliko su populizam, parazitizam i politička promocija uzeli maha.

Informativna služba

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*