Home » ОБАВЕШТЕЊА » РОБОВЛАСНИШТВО ПОПРИМА НОВО ОБЛИЧЈЕ
РОБОВЛАСНИШТВО ПОПРИМА НОВО ОБЛИЧЈЕ

РОБОВЛАСНИШТВО ПОПРИМА НОВО ОБЛИЧЈЕ

Удружени синдикати Србије „Слога“, поводом 23. августа, Међународног дана сећања на трговину робљем и њену забрану, дају следеће саопштење за јавност:

Иако је званично забрањено, упозоравамо да робовласништво у 21 веку поприма ново обличје и да је физичко злостављање и насиље заменило економско. Због недостатка радних места, тешког економског стања, али и свакодневне неизвесности, све више градјана Србије одлучује да посао тражи ван граница своје матичне државе, где у потрази за кором хлеба често постају жртве најбруталнијих трговаца робљем, који их одводе у земље где немају сигуран боравак, где раде у тешким условима, за кревет и храну, и  где временом постају жртве разних облика уцена и претњи!

Најалармантније је стање у грађевинској индустрији, где већ неколико десетина хиљада радника, ради у најнехуманијим условима рада, што потврђују и честа сведочанства оних који су имали среће и успели да се некако извуку из канџи разних мутних предузимача – нових гонича робова.

С друге стране, и радници у Србији, немоћни да се одупру новом наметању класних разлика и недостатком радних места, уплашено, понизно, прећутно и без достојанства прихватају да раде за мале наднице, често непријављено и у  тешким и нехуманим условима рада.

Зато захтевамо од извршне власти да својим законима и институцијама почну да раде у интересу својих грађана, да стану на пут уском кругу људи који би хтели да кроз економски аспект контролишу животе већине, и да такву врсту (не)људи судски гоне и кажњавају.

Удружени синдикати Србије „Слога“, не могу затварати очи пред овом истином, нити ће икад стати на страну оних који би да се човек и његов рад искориштавају под разноразним облицима и изговорима а све у циљу стварања профита и капитала.

У Београду, 22.08.2013. године

 

Удружени синдикати Србије „Слога“

Жељко Веселиновић, председник

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top