Home » OBAVEŠTENJA » Rebalans budžeta preko leđa radnika

Rebalans budžeta preko leđa radnika

Beograd, 27.10.2014. godine — Smanjenje zarada i penzija su iznuđeni ekonomski potezi, a ne ekspertski, hrabri i politički kakvim se predstavljaju javnosti, s obzirom da se prihodna strana budžeta nadomešćuje štednjom.

novcanikOvim je potpaljen fitilj socijalnih tenzija koje će u narednom periodu uslediti, jer su plate i penzije u Srbiji za većinu stanovništva odavno „socijala“, a to će samo doprineti nastavku pada životnog standarda, daljem siromašenju stanovništva i neće doneti željene rezultate.

Smatramo da kreatori ovakve ekonomske politike neće stati samo na ovome i da će vrlo brzo u narednom periodu posegnuti i za drugim mehanizmima fiskalnog prilagođavanja, poput povećanja PDV-a, ovoga puta uz obrazloženje da je to neophodna mera koja se mora doneti ukoliko se ne žele dodatna smanjenja.

Ono šta nas kao sindikat zabrinjava je trenutni izostanak adekvatne zajedničke reakcije sindikata javnog sektora, koji očigledno nisu ozbiljno shvatili sve predhodne najave vlade da neće imati milosti niti prema jednoj grani, osim za nosioce državnih javnih funkcija koji mere štednje u vidu smanjenja zarada neće ni osetiti, imajući u vidu da im se sada manje oduzima u odnosu na predhodni solidarni porez.

Stoga, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ ne mogu podržati mere koje znače sanaciju budžeta isključivo preko leđa radnika i građana.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*