Home » OBAVEŠTENJA » „RADNIČKE NOVINE“ U RUKAMA RADNIKA

„RADNIČKE NOVINE“ U RUKAMA RADNIKA

Članovi Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ iz čitave Srbije tokom Prvomajskih praznika vršili su podelu prvog broja “Radničkih novina” u cilju podizanja svesti o važnosti radničkih prava i njihovoj zaštiti.

Građani, mahom radnici na svojim radnim mestima nisu krili oduševljenje što se napokon pojavio jedan takav list u kome se može pročitati i videti u malom koliko smo kao država i narod poniženi u radnim pravima, zahvaljujući isključivo neoliberalnoj politici koju sprovodi aktuelna vlada već gotovo čitavu deceniju.

Radnici tokom razgovora (oni koji su to želeli) istakli su da žele promene, posebno po pitanju minimalne zarade, ugovora na određeno vreme koji su im “kao kost u grlu” i žele kraće radne sporove pred nadležnim organima u slučajevima tužbi protiv nesavesnih poslodavaca.

Kada su u pitanju institucije koje treba da ih štite, radnici su tokom razgovora istakli da je Inspekcija rada postala isključivo oruđe vlasti i da najčešće ne reaguje u interesu obespravljenih radnika, posebno kod stranih poslodavaca.

Kada je u pitanju rad nedeljom i praznicima, većina misli da treba da ima izbor i da ne treba da rade ukoliko ne žele, a ukoliko postoji potreba za njihovim angažovanjem, smatraju da poslodavac to mora adekvatno da plati.

Za reprezentativne sindikate u Socijalno – ekonomskom savetu, radnici kažu da su oni odavno produžena ruka vlasti, jer se ništa ne pitaju i aminuju svaki antiradnički zakon.

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top