Home » OBAVEŠTENJA » „RADNIČKE NOVINE“ U RUKAMA RADNIKA

„RADNIČKE NOVINE“ U RUKAMA RADNIKA

Članovi Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ iz čitave Srbije tokom Prvomajskih praznika vršili su podelu prvog broja “Radničkih novina” u cilju podizanja svesti o važnosti radničkih prava i njihovoj zaštiti.

[Best_Wordpress_Gallery id=“23″ gal_title=“RADNIČKE NOVINE“]

Građani, mahom radnici na svojim radnim mestima nisu krili oduševljenje što se napokon pojavio jedan takav list u kome se može pročitati i videti u malom koliko smo kao država i narod poniženi u radnim pravima, zahvaljujući isključivo neoliberalnoj politici koju sprovodi aktuelna vlada već gotovo čitavu deceniju.

Radnici tokom razgovora (oni koji su to želeli) istakli su da žele promene, posebno po pitanju minimalne zarade, ugovora na određeno vreme koji su im “kao kost u grlu” i žele kraće radne sporove pred nadležnim organima u slučajevima tužbi protiv nesavesnih poslodavaca.

Kada su u pitanju institucije koje treba da ih štite, radnici su tokom razgovora istakli da je Inspekcija rada postala isključivo oruđe vlasti i da najčešće ne reaguje u interesu obespravljenih radnika, posebno kod stranih poslodavaca.

Kada je u pitanju rad nedeljom i praznicima, većina misli da treba da ima izbor i da ne treba da rade ukoliko ne žele, a ukoliko postoji potreba za njihovim angažovanjem, smatraju da poslodavac to mora adekvatno da plati.

Za reprezentativne sindikate u Socijalno – ekonomskom savetu, radnici kažu da su oni odavno produžena ruka vlasti, jer se ništa ne pitaju i aminuju svaki antiradnički zakon.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*