Home » ОБАВЕШТЕЊА » Радници „Паркинг сервиса“ обавезани да дозволе обраду личних података
Радници „Паркинг сервиса“ обавезани да дозволе обраду личних података

Радници „Паркинг сервиса“ обавезани да дозволе обраду личних података

Извор: радник.рс.
Аутор: Милош Вучковић.-


„Паркинг сервис“ Београд је анексом уговора о раду у октобру ове године обавезао своје запослене да дају пристанак да то предузеће обрађује њихове податке који се односе на њихове чланове породице, верско уверење, чланство у синдикату и здравствено стање.

Ови подаци, према Закону о заштити података о личности, спадају у нарочито осетљиве податке и могу се обрађивати само на основу слободно датог пристанка лица, што анекс уговора о раду није јер радник може добити отказ уколико не потпише анекс. „Поставља се питање добровољности и пуноважности таквог пристанка“, наводи се у одговору Службе Повереника за заштиту података о личности.

„Угрожено нам је право на приватност“

Јавно комунално предузеће „Паркинг сервис“ Београд у октобру 2018. понудило је својим радницима да потпишу анекс уговора о раду којим се, између осталог, тражи пристанак радника за обраду њихових личних података.

Радник.рс имао је увид у анекс уговора једног од радника овог предузећа.

У анексу пише да је „запослени сагласан и потписом на овом уговору даје пристанак да Послодавац обрађује податке о његовој личности у сврху остваривања права и обавеза Запосленог и Послодавца из рада и по основу рада“. Категорије личних података на које се даје пристанак, како пише у даљем тексту, „укључују, али се не ограничавају на: податке везане за чланове породице, верска уверења, чланство у синдикату, здравствено стање, учињене прекршаје Запосленог, судске поступке и др.“.

Председник синдиката Слога ЈКП „Паркинг Сервис“ Београд Драган Љубић сматра да је овим анексом радницима угрожено право на приватност и приватност њихових чланова породице јер је нејасна намена коришћења ових података. Осим тога, како каже, нејасно је које све податке предузеће планира да прикупља с обзиром на то да је у анексу речено да се обрада не ограничава на споменуте податке.

„Зашто би предузеће имало податке о мојим члановима породице? Ако су вам потребни подаци, на пример, због дељења пакетића за децу, ви можете да направите формулар где ће се тражити подаци о детету (име и презиме, година рођења) и то се користи искључиво за ту намену“, каже он.

Такође, у анексу се тражи сагласност запослених и да прикупља податке „добијене путем система видео наџора, податке о ГПС праћењу возила, оствареним комуникацијама преко службених мобилних телефона и других средстава електронских комуникација у власништву Послодавца, садржај службене електронске поште и све информације које су смештене на ИТ ресурсима у власништву Послодавца“.

Љубић каже да је најпроблематичније у вези са анексом то што се од радника тражи дозвола за коришћење података, а радници су принуђени да дају ту дозволу.

„Ја сам морао да потпишем тај анекс, сви су морали. Да нису, добили би отказ“, истиче он.

Паркинг сервис: У интересу запослених

На питање портала Радник.рс из ког разлога је анексом уговора прописано да запослени послодавцу одобрава да обрађује споменуте податке, из „Паркинг сервиса“ наводе да се обрада тих података врши искључиво у циљу остваривања права из радног односа.

„На пример, подаци о члановима породице су неопходни за остваривање права на дужину годишњег одмора, здравствено осигурање чланова породице, стипендирање деце, исплату солидарне помоћи ради смрти, рођења детета, болести и друга примања по основу колективног уговора. Подаци о верском уверењу ради коришћења дана за крсну славу и за дане верских празника за припаднике православне, католичке и исламске вероисповести“, пише у одговору.

Из „Паркинг сервиса“ такође наводе да се прикупљају подаци о запосленима са видео наџора, ГПС уређаја у службеним возилима, подаци смештени на ИТ ресурсима ради обезбеђивања „безбедности и заштите на раду“, као и због заштите имовине.

Сви ови подаци прикупљају се „искључиво у интересу запослених и у складу су са Законом о заштити података о личности“, наводе из „Паркинг сервиса“.

Повереник: Добровољност је упитна

Радник.рс послао је Служби Повереника за заштиту података о личности примерак анекса уговора који су добили радници „Паркинг сервиса“ и упутио питања која се односе на то да ли је законито на овај начин тражити пристанак за обраду личних података запослених.

Према одговору који је Служба Повереника доставила порталу Радник.рс, постоји више спорних детаља у анексу уговора о раду који је ЈКП „Паркинг Сервис“ Београд доставио својим запосленима. Пре свега, како се наводи, нејасно је која је сврха прикупљања података о члановима породице, верском уверењу, чланству у синдикату, здравственом стању итд. који се, према Закону о заштити података о личности, сматрају „нарочито осетљивим подацима“.

„Предметни анекс уговора о раду, сем уопштеног навода да ЈКП Паркинг сервис Београд намерава да користи податке у сврху остваривања права и обавеза Запосленог и Послодавца из рада и по основу рада односно обезбеђивања безбедности и заштите на раду и заштите имовине, не садржи јасну сврху обраде и начин коришћења сваког од тих података понаособ. Обрада није дозвољена уколико сврха обраде није јасно одређена“, пише у одговору.

Споменути „нарочито осетљиви подаци“ које прикупља „Паркинг сервис“ се, према Закону о заштити података о личности (члан 16), „могу обрађивати на основу слободно датог пристанка лица, осим када законом није дозвољена обрада ни уз пристанак“. Проблем је у томе што су…

Опширније на: Радници „Паркинг сервиса“ обавезани да дозволе обраду личних података

 

 

 

 

 

.

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top