Home » SAOPŠTENJA » Radnici Falk Ista zaustavili mašine na sat vremena, traže veće plate

Radnici Falk Ista zaustavili mašine na sat vremena, traže veće plate

Radnici „Falk Ista“, italijanske fabrike obuće pogona u Knjaževcu, zaustavljanjem mašina na radnom mestu održali su danas od 11:30 časova jednočasovni štrajk upozorenja zahtevajući povećanje plata i bolje uslove rada.

Iz sindikata Sloga, koji je jedini reprezentativni sindikat u toj fabrici najavljuju i mogućnost radikalizacije protestnim okupljanjem radnika sa porodicama ispred fabrike, ukoliko im poslodavac iz Italije ne usvoji zahteve, što znači da bi nakon toga nezadovoljstvo moglo da preraste u generalni štrajk.

Trenutno, većina radnika u ovoj fabrici ima plate na nivou minimalca sa dodatkom za smenski rad, koji je u narastajućoj inflaciji i velikoj skupoći nedovoljan za pokrivanje najosnovnijih životnih troškova, poput hrane, struje i drugih komunalnih režija.

Podsećamo, radnici, zaposleni u italijanskom Falk Istu, koji je kupio nekadašnju fabriku obuće “Leda” su takođe 2017. godine iskazali svoje nezadovoljstvo, kada je više od 600 zaposlenih u krugu fabrike održalo jednočasovni štrajk upozorenja sa zahtevima za zaključenje kolektivnog ugovora i smenu direktora proizvodnje, što je rezultiralo pregovorima i potpisivanjem kolektivnog ugovora.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*