Home » OBAVEŠTENJA » Radnici Autoprevoza u nezavidnom položaju
Radnici Autoprevoza u nezavidnom položaju

Radnici Autoprevoza u nezavidnom položaju

Gornji Milanovac, 29. avgust 2014. —  Juče je u kancelariji USS SLOGE u G.Milanovcu održan sastanak na kojem su članovi sindikata SLOGA – Autoprevoz, koje je predvodio predsednik sindikata Miodrag Vukašinović, razmatrali aktuelnu situaciju u ovom Gornjomilanovačkom prevozničkom preduzeću sa Vladimirom Radosavljevićem, potpredsednikom, i Milenkom Nikolićem, članom Glavnog odbora USS SLOGE.  Donete su odluke o daljnjem nastupu pred poslodavcem i razmatrane mogućnosti za delovanje u  cilju rešavanja nagomilanih problema u ovom preduzeću.

Capture

Miodrag Vukašinović

„ Konkretan povod za ovaj sastanak  je priprema za pregovore oko potpisivanja novog kolektivnog ugovora, koje je inicirao naš poslodavac, gospodin Topalović. Od kad smo privatizovani, ne prestaju problemi u našem kolektivu. Nekada sasvim solidna firma od tada je u neprestalnim problemima: zarade su neredovne i minimalne, mnogi delovi preduzeća delimično ili sasvim ugašeni, račun često u blokadi na ime hipoteke i dugova koje je g-din Topalović napravio u drugim firmama koje su u njegovom vlasništvu, broj vozila smanjen, a kvalitet njihovog održavanja takav da su uslovi za rad nas vozača toliko rizični da smo često u dilemi da li uopšte smemo da u njima povezemo putnike. Poslodavac duguje nekoliko plata radnicima, i to ne svima jednak broj zarada, već se dugovanja ljudima selektivno isplaćuju. Nalazimo se u položaju potpune radne i egzistencijalne neizvesnosti, iako radimo sa manjim brojem vozača nego što je to po zakonu predviđeno.

Ovo je samo deo problema kojima smo već godinama izloženi, i protiv kojih se borimo. U toj borbi, jedinu pomoć koju imamo dobili smo od kolega iz SLOGE, koji su uvek  imali razumevanja za naše probleme i učestvovali sa nama u svim pregovorima sa poslodavcem, kao i svim akcijama koje smo preduzimali, uključujući i štrajk. I ono što smo uspeli da postignemo u tim pregovorima i akcijama (isplata zaostalih dnevnica i u nekoliko navrata ubrzanu isplatu zaostalih dugovanja za zarade) postigli smo zahvaljujući našem sindikatu“, istakao je Miodrag Vukašinović.

„Mi smo potpuno upoznati i uključeni od samog početka u rešavanje problema u Autoprevozu. Ti problemi su počeli sa privatizacijom, a najbolji pokazatelj o kakvom „gazdovanju“ se radi vidi se iz podatka da je od preko 300 u trenutku privatizacije, u Autoprevozu danas ostalo tek oko 50 zaposlenih. Svakako da nismo zadovoljni postignutim, ali mogu sa ponosom da kažem da smo sve vreme činili sve što je u moći sindikata da bi zaštitili naše članove i ostale zaposlene u ovoj firmi. Učestvovali smo sa njima u svim štrajkovima i pregovorima sa poslodavcem, uvek iznalazeći i predlažući rešenja za prevazilaženje problema. Sigurno je da bismo imali i više uspeha da ne živimo u zemlji u kojoj je, osim zakona, protiv radnika i sindikata upereno i tolerisanje kršenja i tako restriktivnih zakona od strane poslodavaca, što je u Autoprevozu čest slučaj.

Jedina naša snaga u nastupu pred takvim poslodavcima je bila naša SLOGA i jedinstvo članova sindikata, što nam u ovom preduzeću nikada nije nedostajalo.  Tako će biti i sada, i uvek. Ne čudi da je g-din Topalović među onima koji su jedva dočekali donošenje ovakvog ZOR-a, i da je odmah pokrenuo inicijativu za izmene Kolektivnog ugovora. To samo govori u prilog oceni nas iz USS SLOGE da je ovaj zakon pisan za takve i slične poslodavce, a da ćemo sa najavljivanim „pozitivnim efektima“ ovih zakona pričekati, a ja sam ubeđen da ih nećemo ni  dočekati. Ipak, mi smo kao i uvek spremni za pregovore i učinićemo sve da u novom Kolektivnom ugovoru Autoprevoza što više ublažimo negativne efekte ovakvog ZOR-a.“ – rekao je za našu informativnu službu Vladimir Radosavljević.

Informativna služba USS „Sloga“

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top