Home » OBAVEŠTENJA » Radnici „Autoprevoz a.d.“ iz Gornjeg Milanovca najavili štrajk
Radnici „Autoprevoz a.d.“ iz Gornjeg Milanovca najavili štrajk

Radnici „Autoprevoz a.d.“ iz Gornjeg Milanovca najavili štrajk

Radnici preduzeća „Autoprevoz a.d.“ iz Gornjeg Milanovca, članovi Nezavisnog sindikata a.d. Autoprevoz – Sloga  doneli su odluku o stupanju u štrajk, koji će početi u četvrtak, 23.10 2014. godine sa početkom u 6 časova i on će se odvijati u krugu Autobuske stanice.  

strajkZaposleni u ovom preduzeću zahtevaju isplatu svih zaostalih zarada, dnevnica, kao i da se ubuduće sve zarade isplaćuju na vreme i svim zaposlenima u istom danu.

Pored toga oni zahtevaju overu zdravstvenog osiguranja i uplatu svih zaostalih doprinosa na zarade, da se prekine sa svim vrstama mobinga i pritisaka na zaposlene, ucenjivanja zaposlenih na pristanak na manje iznose otpremnina od onih propisanih zakonom, na rad duži od zakonom propisanog i rešenjima o promeni radnih mesta.

Odluka o štrajku je doneta zbog toga što do sada nije ispoštovan nijedan raniji dogovor sa direktorom, a mogućnost odustajanja od štrajka ili njegovog  prekida  isključivo zavisi od ispunjenja navedenih zahteva.

Opširnije o razlozima i zahtevima u saopštenju Sindikata

NEZAVISNI SINDIKAT
AD AUTOPREVOZ – SLOGA
Gornji Milanovac
20.10.2014.god.

Svojim članovima, zaposlenima i javnosti:

Obaveštavamo Vas da je u nedelju, 19.10.2014.god. održan sastanak članova Nezavisnog sindikata Autoprevoz- Sloga i ostalih zaposlenih na kojem je doneta odluka o stupanju u štrajk.

Razlozi koji su nas naveli na ovu odluku su sledeći:

•Radnicima se duguje od 1,5 do 3,5 zarada, jer se ne isplaćuju svima u isto vreme.
•Zaposlenima nisu overene zdravstvene knjižice.
•Na ime tkz. preraspodela vozačima se duguju naknade od aprila prošle godine, a na ime dnevnica od februara 2014. godine.
•Svakodnevno se vozači proglašavaju viškom i premeštaju se na druga radna mesta, dok se istovremeno ne održavaju pojedine linije zbog nedostatka vozača.
•Zaposleni su svakodnevno izloženi raznim vrstama mobinga, preti im se i ucenjuju se. Ovo se najčešće odnosi na pritiske da pristanu na duplo niže otpremnine od propisanih zakonom i da voze duže od vremena propisanog zakonom.
•Zbog nedomaćinskog poslovanja firma je iskazala nelikvidnost zbog koje je izgubila posao na tenderu za prevoz đaka u opštini.
•Direktor samovoljno ukida pojedine lokalne linije zbog čega kao kolektiv, ali i kao stanovnici opštine trpimo ogromnu štetu.
•Ulaganja u Autoprevoz su minimalna i vrše se samo neophodne popravke, dok u isto vreme povezana firma istog vlasnika, g-dina Topalovića, duguje Autoprevozu veliki novac.
•Autoprevoz je opteretio otplatom kredita od kojih je manji deo uložen u Autoprevoz, a najveći u druge poslove i povezana preduzeća g-dina Topalovića.

ZAHTEVI ŠTRAJKA su sledeći:

•Isplata svih zaostalih zarada, dnevnica i preraspodela svim zaposlenima.
•Overa zdravstvenog osiguranja i uplata svih zaostalih doprinosa na zarade.
•Da se prekine sa svim vrstama mobinga i pritisaka na zaposlene, ucenjivanje na pristanak na manje iznose otpremnina od onih propisanih zakonom, rad duži od zakonom propisanog i rešenjima o promeni radnih mesta. Ubuduće, svaki pojedinačni ovakav akt poslodavca smatraćemo razlogom za otpočinjanje štrajka.

•Da se ubuduće sve zarade isplaćuju na vreme i svim zaposlenima u istom danu. Svako neispunjenje ovog zahteva ubuduće automatski će značiti otpočinjanje novog štrajka.
Obaveštavamo javnost da smo svesni problema koje naš štrajk, imajući u vidu da smo firma od javnog i opšteg značaja, proizvodi. Ipak, molimo javnost za razumevanje i podršku , jer mi nismo imali drugog izbora kako bismo rešili svoje probleme.

Štrajkački odbor Autoprevoz AD

Miodrag Vukašinović – predsednik Štrajkačkog odbora

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. da li ce doci kraj topavlovicevom zulumu???

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top