Home » OBAVEŠTENJA » Protivimo se da se kragujevački radnici tretiraju kao roblje za evropsko tržište automobilskih kompanija
Protivimo se da se kragujevački radnici tretiraju kao roblje za evropsko tržište automobilskih kompanija

Protivimo se da se kragujevački radnici tretiraju kao roblje za evropsko tržište automobilskih kompanija

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” protive se nameri države i neodgovorne aktuelne vlasti da prevari radnike kragujevačkog „Fijata” netransparentnim ponudama da rade u fabrikama u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj, pod prednjom otkaza i proglašavanja tehnološkim viškom.

Protivimo se da se kragujevački radnici tretiraju kao roblje za evropsko tržište automobilskih kompanija. Zato ćemo kao sindikat podržati radnike i one sindikalne organizacije koje su spremne na odbranu dostojanstva u svim vidovima radničke borbe.

Neverovatno je da se na netransparentan način i pod pritiskom pozivaju zbunjeni radnici na “ad hok” razgovore da se izjasne za nešto što nije u potpunosti transparentno i jasno, i što nije nagovešteno niti definisano prilikom nedavnog sastanka predstavnika države sa kompanijom „Stelantis“ i dogovorom o proizvodnji novog modela električnog automobila.

Ucenjivanjem radnika da moraju da prihvate jednostrano donete uslove, bez konsultacija sa sindikatima, odnosno radnicima, ozbiljno preti da Kragujevac ponovo postane dolina gladi.

Smatramo da država mora da obezbedi radnicima Fijata adekvatan socijalni program do početka proizvodnje novog modela, da svim radnicima obezbedi plaćeno odsustvo, minimalnu zaradu, a  za one koji neće da čekaju početak realizacije nove proizvodnje isplati zadovoljavajuće otpremnine. Uostalom, država je u obavezi to da uradi, jer će „masno“ subvencionisati novi projekat proizvodnje električnog automobila.

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top