Home » OBAVEŠTENJA » Protivimo se da se kragujevački radnici tretiraju kao roblje za evropsko tržište automobilskih kompanija

Protivimo se da se kragujevački radnici tretiraju kao roblje za evropsko tržište automobilskih kompanija

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” protive se nameri države i neodgovorne aktuelne vlasti da prevari radnike kragujevačkog „Fijata” netransparentnim ponudama da rade u fabrikama u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj, pod prednjom otkaza i proglašavanja tehnološkim viškom.

Protivimo se da se kragujevački radnici tretiraju kao roblje za evropsko tržište automobilskih kompanija. Zato ćemo kao sindikat podržati radnike i one sindikalne organizacije koje su spremne na odbranu dostojanstva u svim vidovima radničke borbe.

Neverovatno je da se na netransparentan način i pod pritiskom pozivaju zbunjeni radnici na “ad hok” razgovore da se izjasne za nešto što nije u potpunosti transparentno i jasno, i što nije nagovešteno niti definisano prilikom nedavnog sastanka predstavnika države sa kompanijom „Stelantis“ i dogovorom o proizvodnji novog modela električnog automobila.

Ucenjivanjem radnika da moraju da prihvate jednostrano donete uslove, bez konsultacija sa sindikatima, odnosno radnicima, ozbiljno preti da Kragujevac ponovo postane dolina gladi.

Smatramo da država mora da obezbedi radnicima Fijata adekvatan socijalni program do početka proizvodnje novog modela, da svim radnicima obezbedi plaćeno odsustvo, minimalnu zaradu, a  za one koji neće da čekaju početak realizacije nove proizvodnje isplati zadovoljavajuće otpremnine. Uostalom, država je u obavezi to da uradi, jer će „masno“ subvencionisati novi projekat proizvodnje električnog automobila.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*