Home » OBAVEŠTENJA » Protiv privatizacije i koncesije Aerodroma

Protiv privatizacije i koncesije Aerodroma

Beograd, 11.09.2017. – U periodu od 8. do 10. septembra 2017. godine  u Vrnjačkoj Banji sindikat Sloga Aerodrom Nikola Tesla održao je seminar na temu koncesije Aerodroma, nakon što su Vlada Srbije i akcionarsko društvo Aerodrom „Nikola Tesla“ početkom godine objavili Javni poziv zainteresovanim stranama za koncesiju u trajanju od 25 godina.

Do sada su za koncesiono upravljanje beogradskim Aerodromom „Nikola Tesla“ ozbiljno interesovanje pokazala četiri konzorcijuma i jedna kompanija, čije će ponude najverovatnije biti otvorene u oktobru mesecu.

Na samom početku seminara učesnicima je pročitano pismo poznatog srpskog ekonomiste Mahmuta Bušatlije koga je sindikat Sloga ANT angažovao kao savetnika u procesu koncesije, a koji je jednim opširnim pismom i elaboratom obavestio predsednika Srbije Aleksandra Vučica i premijerku Anu Brnabić o štetnim posledicama koncesije.

Predsednik sindikata Predrag Adamov upoznao je prisutne o dosadašnjim aktivnostima koje je taj sindikat imao u proteklom periodu, kao i o informacijama sa sastanka koji je protekle nedelje održan u Ministarstvu saobraćaja sa državnim sekretarom Zoranom Ilićem.

Predsednik Sloge Željko Veselinović je istakao da će Sloga u svakom pogledu pomoći svom sindikatu i ocenio da koncesija kao rešenje nije dobra za Srbiju, jer je beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ nacionalno i javno dobro i predajom strancima u ruke na upravljanje može samo da šteti državi, i ekonomski i politički i bezbednosno.

–  Aerodrom je profitabilna firma koja se izdržava iz sopstvenih prihoda i koja puni budžet, a isto tako i socijalno odgovorna prema široj društvenoj zajednici sponzorišući i pomagajući razne događaje značajne za državu i radnike.

Veselinović je rekao da rukovodstvo Aerodroma na čelu sa Sašom Vlaisavljevićem po dosadašnjem opštem utisku radi odlično svoj posao i što je najvažnije u interesu radnika.

–  Mi kao sindikat nismo za privatizaciju aerodroma, međutim, ukoliko moćnici odluče da se to uradi, bojim se da to ne možemo sprečiti. Ono šta je važno je da smo za razliku od ostalih sindikata spremni da u svakom trenutku  formiramo odličan tim pregovarača sastavljen od eksperata da se radnicima obezbede maksimalni uslovi kod budućeg koncesionara.

 

Zaključeno je da prioritet u narednom periodu za sindikat mora biti produženje važećeg kolektivnog ugovora za zaposlene na još tri godine i da se u slučaju koncesije prekine sa poznatom praksom tajnih ugovora, već da se omogući da radnici, odnosno sindikat mogu da učestvuju u direktnim pregovorima i da im budu dostupne sve informacije.

Pogotovo što se među prijavljenim firmama nalaze i kompanije iz nekih azijskih zemalja čiji su se poslodavci u Srbiji loše pokazali i koji lobiraju za donošenje još rigoroznijeg Zakona o radu.

“Sloga Aerodrom Nikola Tesla“ je reprezentativan i većinski sindikat.

 

Informativna služba

 

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*