Home » OBAVEŠTENJA » Progonu sindikalaca u Kikindi se pridružilo i Ministarstvo rada

Progonu sindikalaca u Kikindi se pridružilo i Ministarstvo rada

Nakon otvorenog progona i zastrašivanja članova i aktivista Sloge u firmi “Tisza Automotive“ Senta, pogona u Kikindi, poslodavcu se u tom sramnom činu neprimereno priključilo i Ministarstvo rada.

Udruženi sindikati Srbije Sloga izražavaju nezadovoljstvo i duboko žaljenje što se Ministarstvo rada i zapošljavanja otvoreno stavilo na stranu poslodavca, priključilo mešanju u unutrašnji rad sindikata, jer se time omalovažava sindikalizam i njegov značaj u socijalnom partnerstvu.

Umesto da reaguje na očigledno kršenje zakona i gušenje sindikalnih prava i sloboda, Sektor za rad i zapošljavanje pri ministarstvu od nas dopisom zahteva, a pod pretnjom brisanja sindikata “Sloga Tisza Automotive“ iz registra da im dostavimo zapisnik sa njihove Osnivačke skupštine, podatke o licima koja su prisustvovala i pristupnice članova, što je potpuni nonsens, jer je sindikat Ministarstvu dostavio svu papirologiju nakon čega je od njih dobio rešenje za rad.

Mi smo o problemima u toj stranoj kompaniji na vreme dopisom upoznali i novu ministarku za rad Dariju Kisić – Tepavčević, tražili sa njom sastanak i objasnili da se u toj firmi vrši sindikalni progon naših aktivista fašističkim metodama, međutim, nismo udostojeni odgovora i inspekcijske provere.

Takođe, dva puta smo tražili sastanak i sa predstavnicima Tisza Automotive, takođe bez odgovora, što predpostavljamo da ne žele bilo kakav dijalog sa nama, već partnerstvo sa nekim od “poslušnih sindikata”, što mi nismo.

Još jednom ističemo da se poslodavac i država ne mogu mešati u unutrašnje uređenje sindikata, način izbora njegovih oragana i predstavnika,  jer je rad sindikata potpuno nezavisan od poslodavca i države, garantovan Ustavom, zakonima i međunarodnim konvencijama, a uzimanje izjava pod pritiskom i strahom od otkaza je nezakonito, što ćemo uostalom dokazati i na sudu.

 

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content