Home » OBAVEŠTENJA » Povući dopis, izviniti se zaposlenima i kazniti odgovorne
Povući dopis, izviniti se zaposlenima i kazniti odgovorne

Povući dopis, izviniti se zaposlenima i kazniti odgovorne

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite najoštrije osuđuje postupak Ministarstva zdravlja Republike Srbije kojim je naloženo direktorima zdravstvenih ustanova da „hitno donesu interne odluke“ kojima će obavezati zaposlene pod kojim uslovima mogu da se vrate na rad nakon korišćenja godišnjeg odmora, bolovanja, slobodnih dana, plaćenog odsustva i dr.

Dopisom se zahteva PCR testiranje o trošku zaposlenog, čime se od „heroja nacije“ kako su ih nazivali  – sada pravi slika o „neodgovornim pojedincima iz zdravstva koji ugrožavaju druge“, što nije tačno i što je vrlo opasno po dalje funkcionisanje zdravstvenog sistema. Ovakav dopis i ovu vrstu ucena nećemo niti možemo podržati, jer je ovim povređeno osnovno ljudsko pravo – pravo na rad.

Vakcinacija je pravo izbora, a zahtev za PCR testiranje o trošku zaposlenog je indirektno „kazna i pritisak“ da se vakcinišu po svaku cenu. Međutim, postoji i mnogo nedoumica oko samog testiranja, poput – zbog čega su merodavni samo PCR testovi, kada su brzi antigenski testovi danas dominantni metod u određivanju prisustva virusa. Posebno je diskutabilan deo dopisa o stacionarnim pacijentima na lečenju gde se navodi da se oni moraju „obavezno vakcinisati“, što nameće odmah drugo pitanje – šta raditi sa pacijentima koji to ne žele?

Ukoliko je Ministarstvo imalo ideju da ovim uputstvom spreči mogućnost eventualnog širenja virusa u zdravstvenim ustanovama, moglo je to da uredi na drugi način. Ne postoji dilema da zdravstveni radnik treba da bude potpuno zdrav na svom radnom mestu kako ne bi ugrozio druge, ali je nametanje gotovih rešenja u vidu „primoravanja“ plaćanja dokaza da neko nije zaražen veliki udar na egzistenciju.

Naš sindikat se od prvog dana proglašenja epidemije zalaže za poštovanje važećih mera koje će doprineti suzbijanju virusa. Neke od tih mera smo argumentovano kritikovali, kao i što smo aktivno podržali vakcinaciju i upošljavanje medicinskih radnika koji su angažovani tokom pandemije.

Zato, predlažemo da Ministarstvo zdravlja Republike Srbije odmah povuče ovaj dopis, da se javno izvine svim zdravstvenim radnicima i svim zaposlenima u zdravstvu zbog paušalnosti i površnosti prilikom sastavljanja uputstva i da se odgovorne osobe, koje su ovo uradile, kazne, a ukoliko je ministar bio saglasan sa ovim i sam snosi odgovornost. Takođe, predlažemo da se u izradi procedura uključe i predstavnici sindikata Sloga.

 

 Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite

..

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top