Home » OBAVEŠTENJA » Potrebna je klasna borba jer smo vraćeni u feudalizam i kulučenje
Potrebna je klasna borba jer smo vraćeni u feudalizam i kulučenje

Potrebna je klasna borba jer smo vraćeni u feudalizam i kulučenje

Beograd, 25.10.2016. – Šesti sindikalni forum, u organizaciji Centra za razvoj sindikalizma održan je prošle nedelje u beogradskom Medija centru, a tema foruma je bila „Socijalni dijalog – radnička iluzija ili stvarno mirenje rada i kapitala“.  

Nakon uvodne reči i predavanja sindikalnog kolege Volkera Šarlovskog iz Nemačkog saveza sindikata (DGB) sa temom “Uloga socijalnog dijaloga u pregovorima sa EU, u kojoj je socijalni dijalog opisao kao tekovinu radničke borbe i instituciju ispod koje se u Nemačkoj ne može, u drugom  delu rada Foruma povela i oštra debata u kojoj je reč uzeo i potpredsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Vladimir Radosavljević.

On je nakon kratkog obraćanja kolegi iz Nemačkog sindikata, ocenio da socijalni dijalog u Srbiji za razliku od onog u njegovoj zemlji ne funkcioniše i da je potrebna izražena klasna borba kako bi se shvatilo da smo iz zemlje u kojoj je radnik bio uvažen vraćeni u feudalizam i kulučenje za nadnicu i šaku pirinča.

Radosavljević je socijalni dijalog ocenio poražavajućom, budući da se u Srbiji ne poštuju ni ona prava propisana zakonima i da se guši pravo na sindikalno organizovanje radnika.

Potpredsednik „Sloge“ je rekao da nije iznenađen da su posle toliko godina rada u Socijalno ekonomskog savetu i njegovi akteri razočarani i upitao ih zašto u tome onda učestvuju.

On je na kraju pozvao sve sindikate na jedinstvo i da se za početak bar konstatuje da socijalni dijalog u Srbiji ne funkcioniše, čime bi se došlo do odgovora kako dalje.

U radu Šestog sindikalnog foruma su učestvovali: Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, dr Zoran Stojiljković, potpredsednik UGS Nezavisnost, Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, Zoran Lazić, pomoćnik ministra rada, predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, Sindikata novinara Srbije, Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, kao i aktivisti iz nekoliko organizacija civilnog društva.

Ceo snimak Šestog sindikalnog foruma možete pogledati ovde: http://sindikalizam.org/2016/10/23/video-sesti-sindikalni-forum/

Informativna služba

 

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top