Home » OBAVEŠTENJA » Posla u Srbiji ima, ali za strane kompanije i njihove radnike

Posla u Srbiji ima, ali za strane kompanije i njihove radnike

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, ocenio je za dnevni list „Danas“ da posla u Srbiji svakako ima ali da su domaći radnici koji su angažovani na njegovom izvođenju veoma slabo plaćeni.

– Sve je potpuno suprotno od onog što je rekla premijerka Ana Brnabić. Strane kompanije su prisutne u Srbiji zbog toga što Vlada velike infrastrukturne projekte finansira kreditima koje dobija od banaka iz drugih država. Te države onda insistiraju da tim infrastrukturnim poslovima rukovode i ostvaruju zaradu njihove kompanije. Neke od njih dovode i sopstvenu radnu snagu za te potrebe i ti radnici kojima je obezbeđen smeštaj i hrana zarađuju više od svojih srpskih kolega. Takva ekonomska orijentacija Vlade Srbije, isključivo vezana za zaduživanje je pogrešna i pogubna po interese građana jer su upravo oni ti koji će morati da vraćaju kredite koje vlast uzima šakom i kapom. Naše kompanije su u tim poslovima angažovane na isključivo podizvođačkim radovima te je zarada koju ostvaruju srpski radnici zaposleni u njima mizerna – navodi Veselinović.

On dodaje da bi Srbija ako već uzima kredite za infrastrukturne projekte za njihovo angažovanje trebalo da angažuje domaću operativu.

– Na taj način bi domaća građevinska preduzeća zaradila što znači da bi mogla da isplaćuju redovne i pristojne plate svojim zaposlenima kao i da zaposle novu radnu snagu – zaključuje naš sagovornik.

Izvor: danas.rs, autor. G.Vlaović

Opširnije na: Srbija puna posla – za strane firme

 

 

..

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content