Home » KAMPANJE » Portal Pištaljka predstavio „Priručnik za uzbunjivače“

Portal Pištaljka predstavio „Priručnik za uzbunjivače“

Beograd, 30. septembar 2015. – Prvi antikorupcijski portal u Srbiji „Pištaljka“ predstavio je danas u Beogradu „Priručnik za uzbunjivače“ koji treba da pomogne svakome ko prijavi korupciju i druge zloupotrebe da se bolje snađe u čitanju novog zakona i da ga uputi kako da ga što efikasnije koristi u ostvarivanju svojih prava.

2

Zakonom o zaštiti uzbunjivača, čija je primena počela 5. juna 2015. godine, predviđeno je da onima koji otkriju korupciju i zloupotrebu javnog interesa država pruži najjaču sudsku zaštitu.

Prema svim ocenama srpski zakon o zaštiti uzbunjivača je jedan od najboljih, međutim, sam zakon nije ni u jednoj zemlji u svetu uspeo da eliminiše odmazdu koju trpe uzbunjivači, ali je u zemljama u kojima takav zakon postoji postao jedini efikasni način da se oni zaštite.

Koliko god zakon bio dobar neophodna je podrška, kao i da imamo slobodne medije koji će izveštavati i istraživati korupciju i duge zloupotrebe koje su na štetu svih građana i institucije koje će na vreme reagovati na prijave uzbunjivača, istaknuto je na promociji.

Na promociji „Priručnik za uzbunjivače“su govorili: glavni i odgovorni urednik „Pištaljke“ Vladimir Radomirović, advokat „Pištaljke“ Jelena Stojanović, Marijana Trifunović-Stefanović iz USAID-ovog Projekta za reformu pravosuđa, sudija Marijana Šarac, kao i uzbunjivači Miloš Krstić, Branko Gardašević i Zorica Dragutinović , koji su govorili o svojim ličnim iskustvima sa odmazdom koju trpe od ljudi čije su zloupotrebe prijavili.

Podršku uzbunjivačima u Srbiji uputio je video porukom poznati američki policajac Frenk Serpiko, koji je 60-ih godina razotkrio korupciju u policiji Njujorka, poručivši da je rasvetljavanje korupcije hrabar čin.

Inače, srpski Zakon o zaštiti uzbunjivača je prvi u svetu u čijoj izradi su učestvovali sami uzbunjivači.

Na insistiranje Pištaljke, koja je kao jedina domaća organizacija koja se bavi zaštitom uzbunjivača učestvovala u izradi zakona, u radnu grupu za izradu zakona su uvršćeni i uzbunjivači sudija Biljana Mraović, i policijski inspektor Slobodan Marinković koje je Pištaljka zaštitila kada je nad njima vršena odmazda.

Informativna služba

 

Za Sindikat obezbeđeni priručnici

Na promociji je bio i Pavle Heđeši, ovlašćeni predstavnik Sindikata policije Sloga i član Glavnog odbora USS „Sloga“, koji je nakon završetka razgovarao sa glavnim i odgovornim urednikom „Pištaljke“ Vladimirom Radomirovićem o tome – kako efikasno zaštiti članstvo u sindikatima koje se odluči da prijavi korupciju.

IMG_5716

Heđeši i Radomirović, saradnja i dugogodišnje poznanstvo

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content