Home » КАМПАЊЕ » Портал Пиштаљка представио „Приручник за узбуњиваче“
Портал Пиштаљка представио „Приручник за узбуњиваче“

Портал Пиштаљка представио „Приручник за узбуњиваче“

Београд, 30. септембар 2015. – Први антикорупцијски портал у Србији „Пиштаљка“ представио је данас у Београду „Приручник за узбуњиваче“ који треба да помогне свакоме ко пријави корупцију и друге злоупотребе да се боље снађе у читању новог закона и да га упути како да га што ефикасније користи у остваривању својих права.

2

Законом о заштити узбуњивача, чија је примена почела 5. јуна 2015. године, предвиђено је да онима који открију корупцију и злоупотребу јавног интереса држава пружи најјачу судску заштиту.

Према свим оценама српски закон о заштити узбуњивача је један од најбољих, међутим, сам закон није ни у једној земљи у свету успео да елиминише одмазду коју трпе узбуњивачи, али је у земљама у којима такав закон постоји постао једини ефикасни начин да се они заштите.

Колико год закон био добар неопходна је подршка, као и да имамо слободне медије који ће извештавати и истраживати корупцију и дуге злоупотребе које су на штету свих грађана и институције које ће на време реаговати на пријаве узбуњивача, истакнуто је на промоцији.

На промоцији „Приручник за узбуњиваче“су говорили: главни и одговорни уредник „Пиштаљке“ Владимир Радомировић, адвокат „Пиштаљке“ Јелена Стојановић, Маријана Трифуновић-Стефановић из УСАИД-овог Пројекта за реформу правосуђа, судија Маријана Шарац, као и узбуњивачи Милош Крстић, Бранко Гардашевић и Зорица Драгутиновић , који су говорили о својим личним искуствима са одмаздом коју трпе од људи чије су злоупотребе пријавили.

Подршку узбуњивачима у Србији упутио је видео поруком познати амерички полицајац Френк Серпико, који је 60-их година разоткрио корупцију у полицији Њујорка, поручивши да је расветљавање корупције храбар чин.

Иначе, српски Закон о заштити узбуњивача је први у свету у чијој изради су учествовали сами узбуњивачи.

На инсистирање Пиштаљке, која је као једина домаћа организација која се бави заштитом узбуњивача учествовала у изради закона, у радну групу за израду закона су увршћени и узбуњивачи судија Биљана Мраовић, и полицијски инспектор Слободан Маринковић које је Пиштаљка заштитила када је над њима вршена одмазда.

Информативна служба

 

За Синдикат обезбеђени приручници

На промоцији је био и Павле Хеђеши, овлашћени представник Синдиката полиције Слога и члан Главног одбора УСС „Слога“, који је након завршетка разговарао са главним и одговорним уредником „Пиштаљке“ Владимиром Радомировићем о томе – како ефикасно заштити чланство у синдикатима које се одлучи да пријави корупцију.

IMG_5716

Heđeši i Radomirović, сарадња и дугогодишње познанство

 

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top