Home » OBAVEŠTENJA » Pad zarade zabrinjavajući

Pad zarade zabrinjavajući

Beograd, 27. septembar 2015.- Podatak da je je prosečna zarada u Srbiji zabeležila pad od realnih 3 odsto je zabrinjavajuća i očekivati je da se taj trend nastavi, s obzirom  da Vlada Srbije nije htela da poveća minimalac.

Smatramo da bi Vlada trebalo da preispita svoju odluku o zamrzavanju minimalne cene rada i da je već na narednoj sednici značajnije uveća, kako bi se stvorila pozitivnija klima u društvu, sprečio dalji pad zarada, a samim tim i kupovne moći koja je sve manja.

Prosečna plata u Srbiji od 370 evra je među najnižim od zemalja u regionu, čak i od BiH gde je zabeležen rast zarada i iznosi prosečnih 430 evra.

Izjava  poput one „da se Srbija nalazi u poslednjoj fazi priprema da se osete prvi elementi boljitka“, a koju je nedavno izjavio ministar finasija Dušan Vujević je prosto besmislena, imajući u obzir da činjenično stanje ne govori tako i da ga u tome demantuje i sama zvanična statistika.

Podsećamo da je cena električne energije nedavno uvećana za 12 odsto, dok su penzije i plate ostale na istom nivou, tako da postoji ozbiljna zabrinutost nastavka trenda daljeg osiromašenja.

Upozoravamo i da se krećemo ka zimskom periodu kada se odvajaju veća sredstva za grejanje, što će dodatno opteretiti kućni budžet najvećeg dela stanovništva i staviti ih u nedoumicu na čemu štedeti: grejanju ili hrani?

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content