Home » OBAVEŠTENJA » Podrška kolega iz Sindikata GS UPOIP Nezavisnost
Podrška kolega iz Sindikata GS UPOIP Nezavisnost

Podrška kolega iz Sindikata GS UPOIP Nezavisnost

Sindikat Nezavisnost je veoma uznemirila informacija o ’’paljenju kuće ’’ predsednika sindikata ’’Sloga’’ u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije Dejanu Pavloviću. Pored toga zabrinjavajuća je i činjenica da se i sindikalni rad dovodi u kontekst dnevno političkih obračuna što je u direktnoj suprotnosti sa propisima koji definišu rad u Vojsci Srbije.

Ukoliko postoje bilo kakve indicije da je požar namerno izazvan i da je deo aktivnosti koje se vode protiv jednog sindikalnog aktiviste, sindikat Nezavisnost zahteva da nadležni organi MUP-a kao i Ministarstva odbrane u najkraćem roku sprovedu neophodne radnje kako bi se utvrdili stvarni razlozi koji su doveli do ove nesreće.

U vremenu kada je situacija uzrokovana pandemijom i kada su pripadnici MO i VS angažovani na najosetljivijim poslovima vezanim za sprovođenje mera zaštite i bezbednosti stanovništva, ovakve informacije i događaji u najvećoj meri štete njenoj efikasnosti a posredno utiču i na razvoj sindikalizma u sistemu odbrane.

Sindikat Nezavisnost se godinama zalaže za uspostavljanje jasnih i što širih sindikalnih sloboda u sistemu odbrane i bezbednosti po ugledu na iskustva koja su prisutna u najrazvijenijim zemljama EU. Najava izrade i donošenja novih zakona o odbrani i vojsci je idealna prilika da se približimo tim standardima koji bi realno uticali i na rešavanje mnogih statusnih pitanja zaposlenih u MO i VS.

Evidentni problemi u komunikaciji nekih sindikata u MO i VS sa poslodavcem, navode na zaključak da je neophodno detaljnije urediti ovaj segment. U tom smislu sindikat Nezavisnost osuđuje svaki eventualni pokušaj diskriminacije sindikata od strane poslodavca kao i svaki pokušaj manipulacije i stavljanja sindikata u kontekst političke zloupotrebe.

Sva pitanja od značaja za bezbednost i zdravlje zaposlenih u Vojsci Srbije moraju da budu rešavana u najoptimalnijem roku a eventualna odgovornost sankcionisana bez ikakvih izuzetaka.

U Beogradu, 12.05.2020.god.

GS UPOIP NEZAVISNOST
Predsednik Dragan Čabrić

 

Izvor: Sajt UGS Nezavisnost ( link)

 

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top