Home » OBAVEŠTENJA » PANHELENSKI SASTANAK PAME „Za radničke sindikate, a ne sindikate poslodavaca“.

PANHELENSKI SASTANAK PAME „Za radničke sindikate, a ne sindikate poslodavaca“.

Ovog vikenda, 18. i 19. juna u Drapetsoni (Atina) se održava Panhelenski sastanak PAME. Na tom sastanku učestvuju oko 2000 radnika iz 500 sindikata širom Grčke, iz svih sektora, oni koji su bili na čelu borbi, protesta i štrajkova, sa borbenim iskustvom, gde će izneti svoja zapažanja, brige i predloge.

Na ovom, pre svega veličanstvenom skupu najborbenijih sindikata Grčke kao gost i veliki prijatelj kolega iz PAME prisustvuje i predsednik Udruženih sindikata Srbije Željko Veselinović, koji će se takođe obratiti.

Željko Veselinović-Sloga

Cilj sastanka je ojačati celokupno promišljanje koje postoji unutar organizovanog dela radničke klase, i otvoreno razmatrati predlog PAME za pregrupisavanje sindikalnog pokreta, odnosno glavno pitanje “koji pokret danas treba radničkoj klasi?”

Zato ovaj skup treba da ojača sindikate i članove da znanjem i prenesenim iskustvom iz borbi izgradi novi borbeni klasni radnički pokret, pokret  nade,  odbrane i kontra mera protiv sve surovijeg krupnog kapitala.

Radnička klasa mora da vodi bitku za  „radničke sindikate, a ne sindikate poslodavaca“.Stotine sindikata u različitim sektorima privrede tokom dva dana zasedanja izneće svoja viđenja o pitanjima radnih uslova i svakodnevnog  života radnika koji ukazuju da su problemi zajednički,  poput: radnog vremena, neplaćenih sati, neplaćenog prekovremenog rada, ukidanja nedeljnog odmora, sve izraženijeg rada od kuće, odnosno rada na daljinu i drugih problema koji su prosto eksplodirali nakon pandemije i krize usled ratnih dejstava u Ukrajini.

Očekuje se i potpisivanje dokumenta koji će doprineti jaču i bolju koordinaciju između sindikata, za koju smatraju da je ključna u revitalizaciji sindikalnog pokreta, koraci koji daju primer, šta to sindikatima i radničkoj klasi danas treba i sa kojom borbom ići.

Podsećanja, PAME je „Slogu“ podržao više puta, od kojih izdvajamo podršku za radnike JURE, GEOXA, LASTE, osudio hapšenje Miljana Čičića i Milana Minje Pernata, članova sindikata Sloga, inače poznatiji kao „Fantomi- PUF“, i u prijem u najveću svetsku organizaciju sindikata i radnika WFTU.

VIDEO

 

 

Informativna služba

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*