Home » OBAVEŠTENJA » P R O G L A S : LIKVIDACIJA FAP-A, RADNICI NA ULICI

P R O G L A S : LIKVIDACIJA FAP-A, RADNICI NA ULICI

Priboj, 30. maj 2016. – Uprkos obećanjima  da  neće otići u stečaj posle 31.maja, FAP je nasilno likvidiran nekoliko dana pre roka.

Predosećajući ovakav scenario, s obzirom na to da rukovodstvo nije ni pokušalo da napravi plan pregovora sa poveriocima, popiše imovinu  pod hipotekom i napravi novu sistematizaciju, niti je Vlada  prihvatila program radničkog akcionarstva po modelu ,,Prve Petoletke“, Štrajkački odbor je najavljivao mogućnost masovnog protesta.

Međutim, zbog pretnji otkazom i stečajem ukoliko dođe do štrajka, Štrajkački odbor  bio je prisiljen da ,,odustane“ od štrajka. Usledila je prava odmazda nad radnicima, jer su uprkos zakonskoj proceduri, bili prinuđeni da se izjasne o ponuđenom socijalnom programu u roku od samo 24č! Osim toga, još jedna u nizu pretnji bila je i ta da će FAP otići u stečaj i u slučaju  ako u fabrici ostane više od 200 radnika.

Na taj način radnici su bili prisiljeni da ,,…svi u jednom danu…“ prihvate navodni  socijalni program od 200 evra po godini staža koji nikako ne može  nadomestiti osam neisplaćenih zarada i preostala dugovanja države kao poslodavca.

Krajnji rezultat je poražavajući:

-Umesto obećanih ,,200+200+200 zaposlenih“, svih 650 radnika  direktno je izbačeno na ulicu-Umesto novih investicija, imovina akcionara je potpuno razgrabljena i uništena
-Umesto da pomogne radnicima, vladajuće strukture su pomagale lopovima i kriminalcima koji sada slave i likuju jer su uništili svoje tragove.
-Umesto FAP-a koji je najavljivan kao primer uspešne privatizacije, iz Priboja je celoj Srbiji poslata jasna poruka svim preostalim radnicima šta ih sigrno čeka u bliskoj budućnosti.

Na kraju svega, nismo sigurni u to da li će primer uništenog FAP-a ostati zabeležen kao najveći poraz ili kao najveći uspeh ove vlasti na čelu sa ministrom privrede Željkom Sertićem , ali je sasvim sigurno da je još jedan grad u Srbiji prestao da postoji.

Štrajkački odbor FAP-a

,,200+200+200“ radnika FAP-a

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*