Home » KAMPANJE » Osvetlimo Kragujevac i centar Srbije!

Osvetlimo Kragujevac i centar Srbije!

Beograd, 29. maj 2015. –  Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ podržaće opozicioni miting pod nazivom „Osvetlimo Srbiju“ koji će se održati  30. maja sa početkom u 19 časova u Kragujevcu. 

„Pozivamo sve radnike, bez obzira na pripadnost sindikatu, da nam se po svojoj volji i ubeđenju priključe u zahtevima za dostojanstvenim radom i boljim životom“.

Kragujevac, najveći grad Šumadije, nekada ponos i simbol jugoslovenske i srpske industrije kao i većina gradova u Srbiji danas tone u sve dublji mrak.

Poslednjih dvadeset godina ovaj grad i njegovu okolinu su potresale razne socijalne oscilacije. Od bede i beznađa, preko nekoliko godina nade i ovaj deo centralne Srbije postaje ponovo dolina gladi i mesto poznato po radničkim štrajkovima.

O tome kako radnik danas živi u Srbiji dovoljno je reći da je prosečna plata zaposlenog i dalje među najmanjim zaradama na prostorima nekadašnje Jugoslavije, odnosno regionu, a to je nedavno pokazala i analiza Anadolu Agencije  (AA), koja je Srbiju stavila u kategoriju sa BiH i Makedonijom,  kao tri zemlje Zapadnog Balkana u kojima radnik ima najmanju zaradu.

Aktuelni i nakaradni Zakon o radu koji nam je nametnut oktroisano od strane lobija krupnog kapitala i aktuelnih političara u vlasti uskratio nam je dostojanstvo i sve više nas pretvara u prekarnu najamnu snagu, odnosno, današnji  izraz za „roblje“.

Prvo su sa aktuelnim  Zakonom o radu urušili instituciju sindikata i njihove lidere pretvorili u poslušne koji im „šene“,  u nadi da će se oni lično „ogrebati i očešati“ za koji masniji deo i slepom verovanju da će i njihovom članstvu ta ista politička oligarhija baciti i po koju koricu hleba.

Baš u tome se mi kao sindikat razlikujemo od drugih sindikata jer smo otvoreni, glasni  i ne pristajemo na  podanički odnos!

Na isti način se ta ista oligarhija ophodi i prema opozicionim partijama. Urušavaju se osnovni principi demokratije, otima se vlast bez izbora i uvode sistemi upravljanja narodom koji sve više postaje opasniji za zemlju i društvo.

Dužni smo da ukažemo i upozorimo da takav odnos vlasti prema opoziciji, sindikatima i građanima uvodi u zemlju u jednopartijsku dikaturu.

Zato mi ovaj miting ne doživljavamo kao politički skup, vać kao obavezu  na otpor i da se udružujemo sa onima koji se suprotstavljaju svakoj daljoj nameri urušavanja građanskih, ljudskih i radničkih prava i koji su bliski socijalnim idejama i izvornom sindikalizmu.

Međutim, ako je išta toliko bitno naglasiti onda je to da će danas u Kragujevcu  zastave „Sloge“ predstavljati simbol radničkog otpora i direktna podrška svim radnicima u Srbiji, posebno radnicima južnokorejske „Jure“ iz Rače koji i dalje rade u teškim uslovima i bez prava na slobodno sindikalno organizovanje.

Posebno je važno podsećanje na tri hrabre žene iz našeg sindikata koje su dobile otkaz u toj kompaniji, samo zbog toga što su zahtevale bolje i humanije uslove rada.

Za našu Nevu, Marijanu, Veru i druge otpuštene sindikalce i radnike južnokorejske kompanije iz Rače koje nismo zaboravili, niti ćemo ih ikada zaboraviti.

Kako je ranije najavljeno na skupu u Kragujevcu govoriće predsednik DS Bojan Pajtić, bivši gradonačelnik Kragujevca i predsednik ZZŠ Veroljub Stevanović, kao i lider Pokreta za Krajinu Boško Ničić.

Organizatori su pozvali građane da se okupe na Trgu kod Krsta i na taj naičn pokažu šta zaista misle o „sadašnjoj vlasti koja ih vodi u sigurnu propast“.

Zato, vidimo se na Trgu kod Krsta, osvetlimo Kragujevac i centar Srbije, složno i bez zatvaranja očiju pred istinom!

 

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“   

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content