Home » OBAVEŠTENJA » Odlazak ispred Jure je farsa, suština je u izmeni Zakona o radu

Odlazak ispred Jure je farsa, suština je u izmeni Zakona o radu

Prvi maj u Srbiji donosi protest ispred fabrike Jura u Leskovcu kao simbola gaženja radničkih prava. Ali, pitanje je koliko su danas i sindikalci i radnici spremni da se bore za više od pukog radnog mesta i loše plate.

Regionalni poverenik „Sloge“ za jug Srbije Bratislav Ilić kaže za DW da je odlazak ispred Jure farsa, dok se njegov sindikat zalaže za izmenu Zakona o radu. Traži se da minimalac bude u visini minimalne potrošačke korpe, da radni sporovi pred sudovima bude drastično brži, da se rad za praznike i vikendom plaća trostruko…

Lider tog sindikata Željko Veselinović je novopečeni poslanik, pa će i tamo predstaviti predlog. „Ukoliko Vlada i Skupština nemaju sluha za naš zahtev, idemo u demonstracije i nećemo prestajati. Idemo do kraja“, najavljuje Ilić za DW.

Sindikat „Sloga“ je, kaže Ilić, napravio nekoliko sindikalnih organizacija u fabrikama na jugu Srbije u poslednjih par godina. Među njima Jura u Nišu, LeoniFalke u Knjaževcu, Teklas u Vladičinom Hanu, ali neretko su njihovi aktivisti dobijali otkaz, zbog čega su u toku brojni sudski sporovi. U neke fabrike ne uspevaju da uđu, kao što je turska fabrika Aster u Nišu.

Osim problema da se nađu radnici koji će učestvovati u osnivanju sindikata, Ilić navodi još jedan problem: „Bilo je i situacija da osnujemo sindikat, i da ljudi to iskoriste da dođu do položaja. I kada dođu, oni ugase sindikat. Bilo je i toga.“

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*