Home » OBAVEŠTENJA » Manipulacija sa brojem nezaposlenosti

Manipulacija sa brojem nezaposlenosti

Ministarstvo za rad saopštilo je da je stopa nezaposlenosti u Srbiji na istorijskom minimumu i iznosi 9,8 odsto, međutim, sagovornici Danasa tvrde da ovi podaci nisu tačni i da Ministarstvo obmanjuje javnost.

– To je potpuno netačna informacija, kaže za Danas Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga”.

Prema njegovim rečima, promenom metodologije obračuna procenta nezaposlenosti 2014. godine, nezaposlenost je pala sa 26 odsto na 12 odsto. Od tada, dodaje, kreće manipulacija sa brojem nezaposlenosti.

– Kada se pritom doda i to da ukoliko je neko samo jedan jedini dan zaposlen u kalendarskoj godini, a 364 bez posla, on se u statistici vodi kao zaposlen. Isto tako ko se svakog meseca ne javi u Nacionalnu službu, on se skida sa evidencije nezaposlenih. Ovo su samo neki od načina izvrtanja činjenica i obmanjivanja javnosti. U stvarnosti broj nezaposlenih se računa na radno sposobnu populaciju koja je danas u Srbiji negde na oko 4,5 miliona. Ukoliko imamo nešto preko 2 miliona zaposlenih, šta je sa drugih 2 i nešto miliona koji se ne vode nigde, a realno su nezaposleni. U principu obična laž i obmana – ističe Veselinović.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*