Home » OBAVEŠTENJA » Odgovor “Sloga“ AD “Elektroporcelan“ Panoviću iz UGS Nezavisnost

Odgovor “Sloga“ AD “Elektroporcelan“ Panoviću iz UGS Nezavisnost

SINDIKAT “SLOGA“

AD “ELEKTROPORCELAN“

DATUM: 13.10.2014.

 

GOSPODINE PREDSEDNIČE PANOVIĆU,

 

Po Vašem starom običaju, ponovo nam se obraćate preko oglasne table, a mogli ste ovo pismo proslediti direktno na nas jer su mnogi od nas prošli pored njega nezainteresovano misleći da se obraćate svom članstvu, a to nas ne interesuje /link/.

U vezi “niza neistina“ možemo Vam reći sledeće:

Što se tiče izbora PZK moramo da Vam kažemo da smo posebno iznenađeni Vašom zaboravnošću. Da Vas podsetimo, mi smo VAS pitali da li znate nekog sa liste zastupnika koga bi mogli da predložite u Agenciji. Rekli ste da znate za Darka, ali da kao ne znate da li je negde angažovan, jer o tome niste razgovarali sa njegovom suprugom Dragicom. Čak ste nam organizovali i susret sa Darkom u Sindikatu pre njegovog imenovanja za PZK.

Što se tiče Odbora direktora, Darko nam je rekao da su ga, između ostalog, i Sindikat i strnka (SNS) “ucenili“ da u odbor stave svoje ljude. A kad smo već kod Odbora, takođe nam nije jasno kako to da Darko kao PZK bira sebe u Odbor direktora a Darko iz Odbora Direktora bira Darka za Generalnog direktora, pa obrnutim redom sam sebi odgovara, sam sebe kontroliše i sankcioniše. Ne proističe li iz svega ovoga da su u Agenciji samo “aminovali“ ono što ste Vi predložili. Ako ovo nije istina kako to da Darka nisu ranije rasporedili u neku firmu a u kojoj Vi niste imali uticaja. Ovo se sve dešavalo u vreme kada smo verovali da ste “radnička majka“.

Branislav Čanak ne mora da zabrani svojoj supruzi da radi, mada ona za tim nema potrebe jer on ima primanja od 300000 dinara (tako su bar pisale novine) a to je znatno više od prosečne zarade u Srbiji.

Da li je za Vas pokazatelj dobrog rada fabrike i da ne ide u propast “relativno redovna isplata zarada“. Napominjemo da su to NETO zarade, dakle zarade bez doprinosa, pa nam nisu overene ni zdravstvene knjižice a pri tom se ne isplaćuju obaveze ni prema većini poverilaca. Zarad istine i Vaše informacije od dolaska PZK napravljeno je još TRI zarade zaostatka koje se dodaju na onih 14,5 preskočenih iz vremena pre raskida privatizacije (mada ste u nezakonitom sporazumu o prekidu štrajka napisali da će se isplaćivati zarade mesec za mesec).

Da li je, po Vama uspešnost rada preduzeća i stalni gubitak koji se beleži (prosečna mesečna realizacija oko 7000000 dinara, a samo za plate SA DOPRINOSIMA potrebno oko 9000000 dinara – a gde su sirovine, repromaterijal, gas, struja….)?  Fabrika prokišnjava na vitalne mašine, službena vozila se voze uglavnom u pruvatne svrhe, prave se štete na trafo stanici (700000 dinara), na dizel agragatu, na službenom pežou…

Zahvaljujemo se na informaciji o prosečnoj zaradi u fabrici, jer nama nisu dostupni skoro nikakvi pokazatelji iz poslovanja ( a Vi znate da je po Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru obavezna dostupnost tih podataka), jer nas PZK ne poziva na sastanke, ne obaveštava nas ni kada te podatke tražimo pismeno, preko arhive, a Vi to znate. Stvarno ne znamo kako, ne znamo da li su u ovaj prosek ušle plate posle samovoljnog povećanja koeficijenata od strane Direktora, uglavnom Marjanovim kadrovima i plata članova Odbora. Hvala i za informaciju kada i kako zarade primaju članovi odbora, mada mislimo da bi za fabriku bilo bolje da odbor plaća država.

Zanimljivo nam je da Vi znate i za prijavu za mobing a za to ne zna Odbor iako im je dva puta dostavljana preko arhive. Molimo Vas da nas obavestite i zašto je Žiki Divljanoviću Direktor Mišljenović davao silna upozorenja, a Žika pisao izjave, dobio otkaz, promenu radnog mesta, i ipak kažnjen tri meseca sa po 10% od plate (Vi kao niste znali da je Divljanović ipak kažnjen, a napisali ste da se odustalo od kažnjavanja zbog zdravstvenog stanja zaposlenog, a Mišljenović kao nije znao za to kada mu je davao otkaz). Pošto ste u sve upućeni, molimo Vas da nam objasnite zašto je sav ovaj mobing vršen na Divljanovića jer Mišljenović ne zna da nam to objasni. To Vam neće biti teško jer ste možda sve to vi i pisali.

Naravno sve se to radi i Petroviću i Divljanoviću kako bi se zaplašili svi zaposleni.

Pišete o dokazanoj šteti, koju je Divljanović naneo fabrici, a mi ne znamo odakle Vam ta informacija, pa Vas molimo da nas obavestite o toj šteti jer i to ne zna niko u fabrici. Ako to ne uradite, kad već pominjete sud mogli bi to tamo da utvrđujemo.

Da Vas obavestimo da smo zbor najavili i zakazali u 12 sati, kada je pauza za kafu, jer smo i očekivali ovakve reakcije. Odbor direktora drži zborove u radno vreme, a i kada ste nam Vi dolazili prekidali smo rad i referisali Vam o svim dešavanjima u fabrici uprkos tome što ste pred mnogobrojnim punoletnim svedocima rekli šta Vas boli za radnike.

Zašto ste čekali mesec dana od dolaska Veselinovića u fabriku i objavljivanja teksta na sajtu? Da li ste čekali da se potpiše Kolektivni ugovor? Zašto niste ranije insistirali na potpisivanju KU, kada je prethodni istekao još u martu 2013. godine? Nije valjda zato što bi Mišljenović morao da isplaćuje zarade po granskim koeficijentima koji su na snazi od marta 2012. god.

Mi zaista imamo razumevanja za Vašu ljutnju i jetkost, jer je Vaša prljava igra razotkrivena, poodavno su, u našem slučaju, sve maske pale i glavni akteri lutkarske pozorišne predstave, u kojoj ste Vi, g. Panoviću i glavni junak i scenarista i režiser, otkrili pravo lice.

Istina, lutkovi kojima Vi vučete konce su se samo promenili, sada se zovu drugim imenom i prezimenom (Radovan Gajić!). To je onaj isti za koga su članovi sindikata “Nezavisnost“ svojim potpisom (preko 90 potpisa od 153 člana) tražili da podnese ostavku. A kada ni to nije bio dovoljno jak razlog, Glavni odbor poverenika glasanjem odlučuje da bude smenjen. Vama ni to nije očigledno nije bilo važno, verovatno Vam je od svega toga bio važniji sluga i vazal kako Vaš tako i g. Mišljenovića. Naravno, usluga ide za uslugu pa nakon nekog vremena smo svedoci da kaplar zamenjuje generala, u Vašem slučaju i sve što je nemoguće postaje moguće, a moguće je za Vas, kao velikog zaštitnika radnika, da se u određenom momentu tim istim radnicima duguje čak 14,5 plata i kad je sazrelo za raskid privatizacije i počeo štrajk, Vi dolazite da ga razbijete. Videšvi našu rešenost i ponos odustajete od te namere. No nije Vam smetalo da se sa Vašim lutkom, Radovanom Gajićem sastajete po kafanama u vreme štrajka i ubeđujete ga da se štrajk stopira, a sve u dogovoru sa bivšim valsnikom Marjanom Vujovićem. Sa pozornice je u međuvremenu sišao Vujović a zamenio ga je PZK Darko Mišljenović. Samo lukarski majstor Panović i lutak Radovan Gajić ostaju da završe što gospodin Vujović nije stigao i da usput kazne aktere štrajka koji su pomrslili i pokvarili zločinačku vezu.

Posle svega ovoga, u dilemi smo da li ovako nastupate jer je Darko Vaš član, ili ste Vi njegov advokat, mada je pre istina da je i jedno i drugo istina.

Možda mislite da ste malo učinili za direktore, pa time i za Mišljenovića praveći KU, pa mu ovako pomažete jer ste već “premnogo“ učinili za zaposlene kao ljihov pregovarač.

Na kraju moramo da Vam kažemo da se ovo sve ne bi dogodilo da je PZK sišao kod nas da porazgovaramo i da nam što šta objasni jer je to obećao kada smo mi hteli da odemo do njega.

Očigledno ga je nešto vrlo važno sprečilo (nije nas obavestio šta, a čekali smo ga više od pola sata), a nije imalo razloga da se beži od razgovora.

I za kraj da kažemo da smo impresionirani Vašim funkcijama.

 

 

 

U Aranđelovcu                                                 Sindikat “Sloga“ AD “Elektroporcelan“

 

13.10.2014.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*