Home » OBAVEŠTENJA » Od seksualnog uznemiravanja do otkaza zbog sindikalnog organizovanja

Od seksualnog uznemiravanja do otkaza zbog sindikalnog organizovanja

Izvor: Danas, 07.05.2018.-

Autor: Z. Miladinović.-

Ružica Stamenković, za list „Danas“ govori o pritiscima na radnice u niškoj fabrici Jura

Tog 28. juna 2016. godine iz naše centrale u Beogradu javili su mi da je Ministarstvo rada uradilo rešenje o registraciji sindikalne organizacije „Sloge“ u fabrici i da će ono stići poštom.

Ali, rešenje o otkazu bilo je brže. Dobila sam ga istog tog dana i u njemu je bilo navedeno da mi dva dana kasnije, ističe jednogodišnji ugovor o radu koji neće biti produžen – kaže za Danas Ružica Stamenković, nekadašnja predsednica inicijativnog odbora za osnivanje sindikalne organizacije „Sloge“ u fabrici Jura u Nišu.

Stamenković je jedna od tri predsednice takvog Inicijativnog odbora koje su, prema rečima poverenika USS „Sloga“ za Niš Bratislava Ilića, dobile otkaz samo dan ili dva pred dobijanje rešenja o registraciji sindikalne organizacije u niškoj Juri. Ilić je za naš list ocenio da je u sva tri neuspela pokušaja osnivanja podružnice „Sloge“ u toj fabrici „izgledalo kao da joj je neko iz Ministarstva javljao imena tih radnica“. On dodaje da su otkaze dobile još tri radnice Jure, samo nedelju dana nakon razgovora sa njim u kojem su dogovarali osnivanje sindikalne organizacije.

– Zbog mobinga koji sam trpela, u momentu kada sam dobila otkaz bila sam na bolovanju. Predsednik „Sloge“ Željko Veselinović zvao je menadžment Jure, u nastojanju da reši ovaj problem ali je razgovor odbijen. Ja, nažalost, zbog otkaza nisam pokrenula sudski spor, jer sam, sticajem okolnosti, propustila zakonski rok, a i nisam bila u finansijskoj mogućnosti. Ipak, nešto ranije, pred Osnovnim sudom u Nišu, pokrenula sam postupak zbog mobinga, koji je nada mnom, kao i nad drugim radnicama, sprovodio jedan od lidera u toj kompaniji, inače „naš čovek“. Ono što sam ja preživela, od vređanja do seksualnog uznemiravanja, ne bih poželela nikom – kaže Stamenković.

Ona kaže da za svoje tvrdnje ima tri svedokinje, tadašnje radnice Jure. Jedna od njih potvrdila je njenu priču, druga nije uspevala da dođe na suđenje zbog radnih obaveza u Benetonu u kojem se kasnije zaposlila, a treća, „kojoj je produžen ugovor o radu“, potpuno je promenila iskaz, u korist optuženog lidera. Apelacioni sud u Nišu vratio je slučaj na ponovno suđenje i postupak je u toku.

– Pojedini lideri su za zaposlenje tražili da se sa njima „izađe u grad“ i „na večeru“. Ili se za to tražio mito, nezvanično se govorilo o 800 evra po radnom mestu. Nepristojno su nas dodirivali. Lider koga sam tužila je jednoj koleginici pred nama grickalicom sekao nokte jer je smatrao da su predugački za rad – tvrdi ona.

Naša sagovornica kaže da su…

Opširnije na stranici Danasa: Od seksualnog uznemiravanja do otkaza zbog sindikalnog organizovanja

 

 

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*