Home » OBAVEŠTENJA » Nesiguran posao kao epidemija
Nesiguran posao kao epidemija

Nesiguran posao kao epidemija

Beograd, 6. oktobar 2015. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ povodom 6. oktobra, Svetskog dana nesigurnog posla upozoravaju da nesiguran posao kao globalni problem i u Srbiji poprima oblike epidemije.

slogaLojalnost firmi i naporan rad koji je nekada obezbeđivao stabilnu karijeru zaposlenog i sigurnu penziju je obezvređen. Sve više radnika, usled hroničnog nedostatka radnih mesta radi na privremeno povremenim poslovima, izložen visokom stepenu rizika, za niske ili minimalne zarade, bez adekvatne pravne i zdravstvene zaštite.

Dok svet rada traži odgovore kako prevazići problem nesigurnog posla, u Srbiji se umesto konkretnih rešenja širi marketinški optimizam u vezi nekakve svetle budućnosti u koju treba bezrezervno da verujemo, dok objektivno sve više radnika oseća da gubi situaciju pred sobom.

Upozoravamo da nesiguran rad postaje nacionalna sramota, on lišava ljude na pristojan život, podriva kompletan sistem vrednosti, utiče na materijalno i psihološko stanje nacije, posebno porodice koja je danas najugroženija.

Ono šta nas kao sindikat dodatno zabrinjava je nedostatak radničke solidarnosti kada je posao u pitanju, što stalno zaposleni mahom u javnom sektoru i koji su na teretu budžeta nisu mnogo zainteresovani za sudbine njihovih kolega u privatnom sektoru.

Bojimo se da će i tu ubrzo doći do promena, na isti način kako je usvojen takozvani „moderan i fleksibilan Zakon o radu“, jer globalni cilj poslodavaca je svuda isti: jeftina i fleksibilna radna snaga, dok se radnici sve više posmatraju kao zamenski šrafovi u lancu proizvodnje i potrošnje, a sve manje kao ljudska bića sa potrebama.

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top