Home » OBAVEŠTENJA » Nećemo potpisati Kolektivni ugovor na štetu radnika!
Nećemo potpisati Kolektivni ugovor na štetu radnika!

Nećemo potpisati Kolektivni ugovor na štetu radnika!

Priboj, 19.01.2015 . — Reprezentativni i većinski Sindikat FAP Sloga Priboj doneo je odluku da neće potpisati Kolektivni ugovor čiji je nacrt podneo poslodavac, i koji bi trebao da se do 26. januara potpiše, jer se njime forsiraju samo odredbe iz Zakona o radu koje ograničavaju prava radnika.

CaptureU Nacrtu kolektivnog ugovora koji nam je u petak dostavljen, iz Zakona o radu su prepisane samo odredbe koje odgovaraju poslodavcu, dok se odredbe na korist zaposlenih i koje bi trebalo da ih štite ignorišu, uz obrazloženje „da one već postoje u zakonu“.

Za nas je neprihvatljivo nešto što se „zakonski podrazumeva“, jer ostavlja prostor za manipulacije pravima zaposlenih od strane poslodavca, posebno oko budućih eventualnih sporova koji mogu nastati u toku same njegove primene.

Naše konkretne primedbe, a koje direktor odbija da prihvati se odnose na odredbe koje se tiču procedura prilikom otpuštanja radnika, obaveze poslodavca o dostavljanju obračuna zarade, obaveštavanju sindikata o vitalnim pitanjima vezanim za opstanak preduzeća, kao i zaštitu radnika i sindikalnih predstavnika od samovolje i pretnji od strane poslodavca.

Posebno smo nezadovoljni budućim pravom direktora FAP-a da odlučuje o dužini trajanja plaćenog odsustva radnika, te smo stoga zahtevali da se u Nacrtu uvrsti Član 116. Zakona o radu koji ograničava pravo poslodavca da upućuje radnike na plaćeno odsustvo duže od 45 dana. To tražimo zato što smatramo da poslodavac koji traži da radnici ne dolaze na posao (zato što nije obezbedio posao) nije dobar poslodavac!

Takođe smo ogorčeni odbijanjem direktora da u Kolektivni ugovor stavi odredbu iz Zakona o radu koja nalaže obavezu poslodavcu da je dužan da zaposlenom dostavi obračun i za mesec za koji nije izvršio isplatu zarade, odnosno naknade zarade, čime se zaposleni unapred onemogućavaju da svoja prava ostvare sudskim putem.

Ova odredba je toliko hvaljena od kreatora Zakona o radu i resornog ministra rada, da se sada prosto pitamo: važi li u ovoj državi zakon za sve ili se pravo na tumačenje zakona ostavlja u milost i po volji direktora?

Za sindikat je Nacrt kolektivnog ugovora jednostran, on je osion, antiradnički i direktorski, i kao takav neprihvatljiv za potpisivanje.

 

ODBOR JEDINSTVENOG SINDIKATA”FAP SLOGA”
 Predsednik, Petrović Petar

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. bravo majstore.Svaka ti cast.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top