Home » OBAVEŠTENJA » Najava događaja: U petak prezentujemo novi ZOR u Gornjem Milanovcu

Najava događaja: U petak prezentujemo novi ZOR u Gornjem Milanovcu

U petak 24. decembra 2021. godine Udruženi sindikati Srbije “Sloga” uz podršku „Ulof Palme” centra u Srbiji i Centra za dostojanstven rad organizuju drugi po redu ekspertski panel i konferenciju za medije povodom predstavljanja projekta novog „alternativnog” Zakona o radu.

Događaj će se održati u gornjomilanovačkom hoteluIG Hotel”, Vuka Karadžića Ia, sa početkom u 16 časova. Na panelu će govoriti predstavnici sindikata i autori Zakona.

–  U Srbiji smo, na žalost, svedoci primene Zakona o radu iz 2014.godine kojim su radna prava sve ograničenija, a prava poslodavaca sve bliže ostvarivanju njihove težnje da budu i potpuni gospodari naših života. Važeći Zakon o radu je umnogome unizio i obespravio radnika. Posledice toga su prekarni rad i nesigurnost zaposlenja, jevtin rad i ugroženost egzistencije, stalno povećavanje radnih normi i radnog vremena, ugrožavanje prava na dnevni, sedmični i godišnji odmor, bolovanje, zdravstvenu zaštitu…  Alternativni Zakon o radu koji predstavljamo širokoj javnosti Srbije pokriva širok dijapazon oblasti rada, radnog angažmana i radnih odnosa. Odredbe ovog zakona jasno definišu prava i obaveze, kako radnika tako i poslodavaca, kaže Vladimir Radosavljević, potpredsednik USS Sloga, domaćin i moderator panela predstavljanja „alternativnog” Zakona o radu u Gornjem Milanovcu.

Alternativni Zakon o radu je nastao po modelu Centra za dostojanstven rad i „Ulof Palme” centra u Srbiji, a na njegovom pisanju je učestvovalo 11 stručnjaka i sadrži više od 370 članova.

Pozivamo predstavnike medija, novinske agencije, lokalne TV, novinare, snimatelje i fotoreportere da proprate navedeni događaj, uzmu izjave od učesnika i govornika, kako bi se inicijativa novog Zakona o radu prezentovala što većem broju građana Srbije.

U Beogradu, 23.12.2021.godine

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content