Home » OBAVEŠTENJA » Minimalac mora biti drastično uvećan, inače sledi slom

Minimalac mora biti drastično uvećan, inače sledi slom

Minimalna cena rada u Srbiji za 2021. godinu mora biti drastično uvećana, kako se Srbiji ne bi desio ekonomski i demografski slom usled sve većeg siromaštva i masovnog odlaska srpske radne snage u zemlje EU.

Za Udružene sindikate Srbije „Sloga“, početak pregovora oko minimalca koji se najavljuje u toku ovog meseca, između predstavnika Vlade, poslodavaca i sindikata je neligitiman.

Vlada nije formirana, a Unija poslodavaca i takozvani “reprezentativni“ sindikati odavno nemaju kredibilitet pregovaranja, što je nastavak fingiranja socijalnog dijaloga i obesmišljavanja radničkog dostojanstva.

Radnici u Srbiji dugi niz godina imaju tragičnu sudbinu da im o visini minimalca u poslednjih osam godina odlučuje samo jedan čovek, predsednik države, uz pomoć statista iz redova malih poslodavaca i žutih poslušnih sindikata koji sa nezaslužene pozicije godinama unazad rade na štetu radništva.

Iz toga se vidi da je sve obesmišljeno, jer u pregovorima ne učestvuju veliki trgovački lanci i strane kompanije, posebno strane građevinske firme koje izvode velike infrastrukturne javne radove i koje sve više uz prećutnu saglasnost vlasti dovode svoju radnu snagu iz Kine, Bangladeša, Indije…

Sa malim natalitetom, uz uništavanje domaće privrede i sistemskog obesmišljavanja poljoprivrede i stočarstva, izgradnje besmislenih jarbola, fontana i nacionalnih stadiona, danas imamo više desetina hiljada radno sposobnih građana Srbije koji napeto čekaju da se nakon Korone granice ka EU otvore i da odmah odu.

Informativna služba

 

 

 

 

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. Minimalac ispod 40, 45 hiljada je gubljenje vremena, ljudi, i sve lose i po drzavu i radnike.. Veci munimalac veci doprinosi.. Svaki poslodavac koji ima radnika za platu od 40h je bruka i za drzavu i za poslodavca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content