Home » OBAVEŠTENJA » Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Jačanjem ekonomske nezavisnosti žena smanjuje se i nasilje nad njima

Forum žena Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ povodom 25. decembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama pozivaju sve državne i nevladine institucije na pojačanu aktivnost prevencije zbog narastanja nasilja nad ženama čiji smo svedoci svakodnevno.

imagesNasilje nad drugim je kršenje ljudskih prva čiji koren vidimo u narastajućoj ekonomskoj krizi koja sve češće proizvodi nasilje i agresiju, posebno nad ženama.

Žene su sve podložnije uticajima ekonomske zavisnosti i retrogradnim šabloinima tradicionalnog vrednovanje njene uloge u društvu, a kao takve u današnjim uslovima ekonomskog haosa postaju lake mete svim vrstama mešetarenja, od seksualnog do radnog eksploatisanja.

Država mora postati najveća sigurna kuća svojim građankama koje su žrtve nasilja ma u kom obliku on bio, ona mora efikasnim zakonima da sankcioniše sve one koji u ženama vide predmet ekspolatacije, a naročito kada je u pitanju radna u preduzećima gde su one najviše zastupljene.

Kada je u pitanju prevencija, najveću odgovornost ima Vlada Srbije koja je obavezna da stvori pozitivnu klimu u društvu, tako što će konstatno jačati zaposlenost i kupovnu moć svojih građana, i time omogućiti da žene u Srbiji imaju veću ekonomsku nezavisnost.

Samo jačanjem ekonomske nezavisnosti kod žena se smanjuje i nasilje nad njima.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama donet je rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija broj 54/134,  decembra 1999. godine , a 25. decembar kao datum u znak sećanja na dan  kada su 1960. godine tri sestre Mirabal iz Dominikanske Republike ubijene zbog učešća u aktivizmu zahtevajući veću ekonomsku i političku nezavisnost.

Informativna služba USS „Sloga“

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*