Home » OBAVEŠTENJA » Kupovna moć građana Srbije je sve manja
Kupovna moć građana Srbije je sve manja

Kupovna moć građana Srbije je sve manja

Beograd, 17. septembar 2015. – Udruženi sindikati Srbije Sloga ocenjuju da metodologija obračuna indeksa potrošačkih cena koju koristi Republički zavod za statistiku, a koja je prema jučerašnjim tvrdnjama Narodne banke Srbije (NBS) usaglašena sa preporukama EU, ne održava stvarno stanje inflacije i kupovne moći građana Srbije. 

prazan-novcanikOvakvo merenje inflacije vidimo kao cilj pokušaja homogenizacije društva u stvaranju nadrealne slike osećaja opšteg zadovoljstva što ne odgovara realnom stanju.

Potpuno subjektivni osećaj gotovo svakog pojedinca u vezi inflacije je da, uprkos stabilnom kursu sve manje može da kupi za svoju zaradu.

Razumemo napore Narodne banke Srbije (NBS) da zbog lične potrebe održavanja stabilnog kursa i poslovnog ambijenta želi da prikaže privid niske inflacije, međutim, kupovna moć građana se ne može meriti u tabelama i nerazumljivim procentima, već sagledavanjem realnosti na osnovu više kriterijuma.

Ukoliko bi kao relevantne parametre uzeli podatke o tome kolike su prosečne zarade i penzije danas u Srbiji, koliki je stvaran broj zaposlenih i nezaposlenih, kao i to da jedna prosečna zarada ili penzija ne pokrivaju osnovnu potrošačku korpu, videlo bi se da je objektivna kupovna moć građana Srbije u poslednjih nekoliko godina drastično smanjena.

Posebno ako se uzme u obzir da su cene nekih osnovnih životnih namirnica u Srbiji veće u odnosu na cene istih prizvoda u EU, što je još jedan od apsurda društva i države u kojoj živimo.

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je juče da zbog potrebe održavanja stabilnog poslovnog, investicionog, ali i potrošačkog ambijenta, ima za cilj da održi nisku inflaciju, što i postiže.

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top