Home » ОБАВЕШТЕЊА » Куповна моћ грађана Србије је све мања
Куповна моћ грађана Србије је све мања

Куповна моћ грађана Србије је све мања

Београд, 17. септембар 2015. – Удружени синдикати Србије Слога оцењују да методологија обрачуна индекса потрошачких цена коју користи Републички завод за статистику, а која је према јучерашњим тврдњама Народне банке Србије (НБС) усаглашена са препорукама ЕУ, не одржава стварно стање инфлације и куповне моћи грађана Србије. 

prazan-novcanikОвакво мерење инфлације видимо као циљ покушаја хомогенизације друштва у стварању надреалне слике осећаја општег задовољства што не одговара реалном стању.

Потпуно субјективни осећај готово сваког појединца у вези инфлације је да, упркос стабилном курсу све мање може да купи за своју зараду.

Разумемо напоре Народне банке Србије (НБС) да због личне потребе одржавања стабилног курса и пословног амбијента жели да прикаже привид ниске инфлације, међутим, куповна моћ грађана се не може мерити у табелама и неразумљивим процентима, већ сагледавањем реалности на основу више критеријума.

Уколико би као релевантне параметре узели податке о томе колике су просечне зараде и пензије данас у Србији, колики је стваран број запослених и незапослених, као и то да једна просечна зарада или пензија не покривају основну потрошачку корпу, видело би се да је објективна куповна моћ грађана Србије у последњих неколико година драстично смањена.

Посебно ако се узме у обзир да су цене неких основних животних намирница у Србији веће у односу на цене истих призвода у ЕУ, што је још један од апсурда друштва и државе у којој живимо.

Народна банка Србије (НБС) саопштила је јуче да због потребе одржавања стабилног пословног, инвестиционог, али и потрошачког амбијента, има за циљ да одржи ниску инфлацију, што и постиже.

Информативна служба

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top