Home » KAMPANJE » KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU SRPSKOG SINDIKALNOG FRONTA
KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU SRPSKOG SINDIKALNOG FRONTA

KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU SRPSKOG SINDIKALNOG FRONTA

Predložene izmene Zakona o radu nisu dobre ni za radnike ni za poslodavce, i neće doprineti ovaranju radnih mesta i novom zapošljavanju, ocenili su predstavnici danas formiranog Srpskog sindikalnog fronta na konferenciji za medije.

konferencija

Predstavnici Konfederacije slobodnih sindikata, Asocijacije slobodinih i nezavisnih sindikata, Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ i Industrijskog sindikata Srbije, formirali su Srpski sindikalni front (SSF) potpisivanjem Protokola o zajedničkom delovanju.

Iako se predloženim izmenama Zakona o radu protive i predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, kao i pripadnici Srpskog sindikalnog fronta, za sada nema naznaka o mogućem zajedničkom delovanju.

Predstavnici sindikalnog fronta smatraju da su SSSS i UGS Nezavisnost „petokolonaški sindikati“, čija je reprezentativnost diskutabilna.
Ukazuju na učešće tih sindikata u radnim grupama koje su napisale sadašnji predlog izmena Zakona o radu, i pitaju zašto se SSSS i UGS protive ovom zakonskom predlogu kad su sami u njegovoj izradi učestvovali.

Današnji sastanak Socijalno ekonomskog saveta, predstavnici sindikalnog fronta vide kao potvrdu svojih uverenja o sprezi SSSS i UGS i vlasti, koji su spremni da na predložena zakonska rešenja izdejstvuju samo kozmetičke promene.

Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović naglasio je da udruživanje sindikata ima za cilj, pre svega, zajedničko delovanje povodom predloženih izmena Zakona o radu, Zakona o štrajku, ali i predloženih ekonomskih mera koje pogađaju sve zaposlene.

Predložene izmene Zakona o radu, prema njegovom mišljenju, zapravo i nisu izmene već novi zakon, jer se menja 100 članova postojećeg zakona i uvodi 17 novih koji se pre svega odnose na Agenciju za zapošljavanje.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić je navela da u Srbiji nikada lošiji nije bio položaj radnika, da u uslovima krize i kada sve cene rastu, dve godine nije povećana minimalna cena rada i da za to odgovornost snosi vlada – i ova sadašnja i ona pre nje.

Ona se osvrnula i na nepostojanje socijalnog dijaloga, navodeći da Socio ekonomski savet postoji „forme radi“, kako bi se zadovoljili uslovu za EU integracije.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović naveo je da predloženi Zakon o radu dovodi radnike u robovski položaj, i da se njegovo donošenje mora sprečiti.

On je najavio da će 10. decembra, na Dan ljudskih prava, Srpski sindikalni front održati protest u Beogradu, na kojem će ukazati na ove probleme.
Predsetavnici Srpskog sindikalnog fronta takođe su najavili da će u utorak 5. novembra učestvovati na sastanku koji će sa predstavnicima svih sindikalnih centrala održati savetnik Vlade Srbije Dominik Stros Kan.

(Tanjug)

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top