Home » OBAVEŠTENJA » Kajzen dve godine krši zakon, a Inspekcija tvrdi da nema nepravilnosti!?
Kajzen dve godine krši zakon, a Inspekcija tvrdi da nema nepravilnosti!?

Kajzen dve godine krši zakon, a Inspekcija tvrdi da nema nepravilnosti!?

Beograd, 17.05.2018. – Tvrdnje Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i Inspektorata rada da u ranijem periodu nisu imali pritužbe radnika turske fabrike Kajzen u Smederevu, čak ni anonimne, ne odgovaraju istini, jer je Inspekcija i ranije izlazila i kontrolisala radnike kojima je menadžment fabrike predhodno na papiru sugerisao šta će da odgovaraju na pitanje inspektora.

O ovome postoje i svedoci među radnicima Kajzena koji su izrazili spremnost da o tome i javno posvedoče.

Kada je reč o prošlonedeljnoj spontanoj obustavi rada u Kajzenu, ona se desila zbog neplaćanja prekovremenog rada i nije kako tvrdi poslovodstvo rezultat nesporazuma u pogledu nekakvog vremena isplate za rad u režimu preraspodele radnog vremena. Tvrdnje menadžmenta da su sve svoje obaveze prema zaposlenima po osnovu preraspodele radnog vremena ispunili u potpunosti i na vreme je veoma cinično, jer se radi o klasičnoj zloupotrebi radnika kroz termin “preraspodela radnog vremena”.

Kajzen u Srbiji posluje već dve godine kršeći zakon zemlje domaćina, zato ne treba da očekuje da im neko prizna otkriće “rupe u saksiji”, već bi ta “rupa” trebala da bude predmet interesovanja institucija države, odnosno – kako su dve godine kršili zakon? Neka pokažu sva pisana “rešenja o preraspodeli radnog vremena” koje su uručivali radnicima pre spontane obustave rada?

Takođe, ističemo da je 99 odsto radnika Kajzena zaposleno po ugovoru na tri meseca, pa smo iznenađeni da poslovodstvo tvrdi da je radnicima u potpunosti isplaćen prekovremeni rad za šest meseci unazad. Kojom to metodologijom su obračunavali prekovremi rad i isplatili ga za šest meseci unazad radnicima koji imaju ugovore i koji im se produžavaju svaka tri meseca, dakle, imaju i nekakav prekid u radu? Da li to znači da pravo na neisplaćeni prekovremeni radi imaju i oni koji su ranije napustili kompaniju i kojima ugovori u ranijem periodu nisu produženi?

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” još jednom pozivaju državu i njene institucije da se ne igraju za zakonom i da ga selektivno primenjuju, već da detaljno pristupe kontrolama poslovanja stranih kompanija, u konkretnom turskog Kajzena koji očigledno krši zakone ove zemlje.

Ovo zahtevamo kako bi otklonili svaku sumnju u moguće spekulacije da postoji nekakav “usmeni nalog ili dil” da inspektori dopuštaju i popuštaju stranim investitorima da krše zakone, poput južnokorejske Jure koja je inspekcijskim organima na njihov zahtev 2013 godine donirala automobile, koje su otplatili srpski radnici na svoju štetu kroz svoj znoj, niske zarade, otkaze i suze.

Informativna služba

 

 

.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top