Home » SLOGA VESTI » Inspekcija rada da ispita boravak radnika dovedenih iz Indije i Turske
Inspekcija rada da ispita boravak radnika dovedenih iz Indije i Turske

Inspekcija rada da ispita boravak radnika dovedenih iz Indije i Turske

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” uputili su danas dopis Odseku Inspekcije rada u Zrenjaninu u kome traže da se izvrši hitan inspekcijski nadzor u oblasti rada i radnih odnosa za pedesetak radnika iz Indije i Turske koji su dovedeni da zamene radnike iz Vijetnama i Kine na gradilištu Linglonga u Zrenjaninu.

Posebno nas zanima podatak do kojeg je Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) došao /link/, a to je da su strani radnici za rad u Srbiju nekome platili i po pet hiljada evra, i da su se zadužili u bankama.

Imajući u vidu šta se sve do sada događalo sa radnicima iz Vijetnama i Kine i kroz koja su poniženja i patnje prošli, od gladi, smrzavanja i oduzimanja putnih isprava, Sloga zahteva od Inspekcija rada da ispita i izađe u javnost sa konkretnim podacima: kako su radnici angažovani, od strane koje agencije i pod kojim uslovima, na kojim gradilištima trenutno rade i gde su smešteni?

Takođe, da li im je poslodavac obezbedio zaštitnu opremu za rad, ishranu i gde se ti ljudi leče u slučaju bolesti i povreda?

Ovo tražimo, jer ne želimo da se Srbija podilazeći stranim investitorima, posebno Kineskim, targetira kao evropska destinacija za radni trafiking, odnosno trgovinu ljudima, koja je posebno izražena u zemljama koje su ekonomski slabe, poput Srbije, u kojoj se većini radnika plata obračunava u okviru minimalca, koji je trenutno u neto iznosu oko 300 evra, zbog čega i mi imamo masovni egzodus naših građana u druge zemlje EU.

Informativna služba


VOICE: Radnike iz Vijetnama i Kine zamenili Indijci i Turci

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Comments are closed.

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top