Home » OBAVEŠTENJA » I zaštitnik građana potvrdio: MUP hapsio nezakonito
I zaštitnik građana potvrdio: MUP hapsio nezakonito

I zaštitnik građana potvrdio: MUP hapsio nezakonito

Beograd, 22.11.2017. – Zaštitnik građana u postupku kontrole utvrdio je da je MUP Srbije, Sektor unutrašnje kontrole nezakonito i bez obrazloženja izvršio pritvaranje naših članova, bivših policajaca Milana Dumanovića i Mladena Trbovića osumnjičenih za odavanje službene tajne u slučaju „Potočari“.

Ovim je nedvosmisleno potvrđena sada osnovana sumnja našeg i njihovog pravnog zastupnika advokata VladimiraTodorića da se na komemoraciji u Potočarima 2015. godine radilo o takozvanoj „crnoj operaciji“ naređenoj iz vrha srpske policije i političkom pritisku na rad pravosuđa.

Na tako nešto je u samom startu ukazivalo i to da je nakon njihovog hapšenja 31. decembra 2016. godine, tužiteljka sa upaljačem SNS u ruci odredila pritvor i ceo postupak označila službenom tajnom, zbog čega je na zahtev advokata Todorića tužiteljka kasnije i zamenjena.

Nakon zvanične potvrde BiH da su Dumanović i Trbović bili u pravu kada su podneli krivičnu prijavu protiv sadašnje državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović zbog nezakonite policijske akcije u Srebrenici, strukture MUP-a su nastavile krivično-pravni progon Dumanovića i Trbovića.

Umesto da ih država nagradi za hrabrost i dodeli im status uzbunjivača jer su javno progovorili o „nelegalnom boravku“ na tlu BiH, doživeli smo paradoks da budu izbačeni sa posla i da im se nastavlja suđenje pod pretnjom zatvora od 8 godina u tajnom postupku.

Nakon ove preporuke zaštitnika građana nadamo se da će i drugi u ovoj državi imati razumevanja za značaj izgradnje kapaciteta demokratskih vrednosti, pre svega pravosuđa u primeni evropskih standarda o ljudskim pravima i ispraviti nepravdu koja se čini dvojici otpuštenih policajaca i njihovim porodicama.

Informativna služba

 

 

 

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top