Home » OBAVEŠTENJA » Građani plaćaju MMF danak u struji

Građani plaćaju MMF danak u struji

Beograd, 14. jun 2015. godine –  Akciza za struju  je danak u struji koju građani Srbije plaćaju Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i čiji će negativni rezultati biti još vidljiviji u nastavku daljeg urušavanja njihovog standarda.

slogaPovećanje cene struje nema veze sa racionalnošću i funkcionisanjem elektroprivrednog sistema, već isključivo garanciju Srbije da će zbog izostanka privrednog rasta vraćati MMF-u sredstva koje je uzimala i nastavlja da uzima od te institucije kroz kreditne aranžmane.

To se vidi iz same preraspodele sredstava, gde je čak 7,5 odsto usmereno akcizom u budžet, a ostatak od 12 odsto u Elektopriprivredu Srbije, kao i objašnjenja ministra Vujovića da je struja poskupela samo za građane, ali ne i za industriju.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ smatraju da je to loša zamisao i da je cena struje morala ostati socijalna kategorija.

U ovoj zemlji, na nesreću svih nas privrednog rasta i ekonomskog standarda gotovo i nema a Srbija je još uvek među poslednjim zemljama iz okruženja na bilo kojoj listi ekonomskog rangiranja.

Trebalo je uložiti maksimalne napore njene naplate od onih najvećih i najbogatijih dužnika koji je godinama ne plaćaju, a svako njeno eventualno povećanje prema građanstvu bi moralo biti usklađeno sa rastom njihovih plata i penzija kako bi im se zaštitio ekonomski standard.

Takođe, moramo da podsetimo na reči ministarke Mihajlović  koja je uoči dolaska na vlast obećala smanjenje cene struje za 20 odsto i izgradnju novih energetskih sistema, što se nije dogodilo.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*