Home » SLOGA VESTI » Ekonomija na respiratoru

Ekonomija na respiratoru

Korona odnosi žrtve širom sveta. Za život se istovremeno bore ekonomije većine zemalja. Zato se I čini da je svaka vlast suočena sa ogoljeniom izborom. Ljudski životi ili radna mesta? Propadaju i mali i veliki biznisi. Samo tri miliona honoraraca u EU ostalo je bez posla do jula. Exploziv je istraživao kakvo je stanje u Srbiji i šta nas čeka na proleće.

“Moram da kažem da su mere koje je preduzela Srbija u smislu pomoći poslodavcima, prvo u vidu tri zarade, a posle dve, znatno pomogle da u prvom naletu i poslodavci i radnici ne ostanu na ulici. Šta će biti u narednom periodu ukoliko dođe do pogoršanja situacije u vezi sa koronom, tu stvarno ne znam”, rekao je predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović.

Kada su u pitanju otpuštanja, Veselinović je rekao da je to primetno u privatnim kompanijama gde se išlo da se radnicima nisu produžavali ugovori što je na neki način diskutabilno jer to nije isto što i otkaz.

Prvi čovek Sloge je istakao i pozitivne primere poslodavaca, poput kompanije Leoni iz Prokuplja gde je poslodavac izvršio premeštanje radnika po pogonima u druge gradove uz smeštaj, prevoz  i na taj način sprečio otpuštanja.

“Mene plaši samo jedna stvar a to je da da će se predstavnici krupnog kapitala u narednih deset godina vaditi na epidemuju korone”, rekao je Veselionović u TV prilogu emisije “Exluziv” na TV Prva.

A šta o ovome kažu radnici koji su izgubili posao, predstavnici drugih sindikata i ekonomisti pogledajte u nastavku video priloga sa TV prva.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content