Home » KAMPANjE » Došlo je vreme da sindikati i radnici preuzmu sudbinu u svoje ruke
Došlo je vreme da sindikati i radnici preuzmu sudbinu u svoje  ruke

Došlo je vreme da sindikati i radnici preuzmu sudbinu u svoje ruke

Beograd, 20. januar 2016. – Udruženi sindikati Srbije “Sloga” koje je predstavljao njen čelnik Željko Veselinović odazvali su se jučerašnjem sastanku predstavnika opozicionih stranaka i pokreta, organizovanom na poziv Demokratske Stranke.

Tema sastanka koji je trajao više od dva i po časa, bila je okupljanje oko ideje zajedničkog nastupa na vanrednim parlamentarnim izborima, koji će se održati najverovatnije krajem aprila

Capture

– Više od dve i po decenije srpski radnici nemaju direktan pristup odlučivanju o sopstvenoj sudbini na izradi zakona koji bitno uređuju industrijske odnose, poput Zakona o radu i drugih sistemskih zakona. To je za posledicu stvorilo stanje u kojem se danas radno mesto u Srbiji posmatra i doživljava kao čista eksploatacija radnika od onih koji poseduju kapital, rekao nam je posle sastanka predsednik Sloge Željko Veselinović .

IMG_9944Veselinović je kazao da se sindikatima i dalje nameće neodrživo i neutemeljeno opšte mišljenje da oni moraju po inerciji da budu apolitični, što dalje od parlamenta, i time daleko od mesta gde se odlučuje o njihovoj sudbini.

– Takvo mišljenje je retrogradno, jer je svuda u razvijenijim demokratski uređenim zemljama saradnja sindikata i političkih partija na izuzetno visokom nivou, a krajnji rezultat je uređena socijalna država sa platama i penzijama od kojih se dostojanstveno živi, a ne preživljava- ističe Veselinović.

On ističe i da “Slogi” kao sindikatu nije cilj da se bavi unutrašnjom ili spoljnom politikom, već isključivo socijalnom.

– Za nas je najbitnije kako će živeti srpski radnik, kolika će biti njegova zarada i penziija i kakav će on imati status kada je u pitanju dostojanstveni rad. Zbog toga mi kao deo širokog radničkog korpusa više ne smemo niti treba da imamo bilo kakvu dilemu oko toga – treba li sindikati da učestvuju u političkom životu?

“Došlo je vreme da sindikati i radnici preuzmu sudbinu u svoje ruke, a takvu vrste opipljive socijalne politike Udruženi sindikati Srbije “Sloga” nameravaju da sprovode” .

Informativna služba

UKRATKO - sloga

sloga
Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. Samo napred.Podrska Slogi iz Novog Sada.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top