Home » SLOGA VESTI » Dobro je svako povećanje plata i penzija, ali je ono nedovoljno

Dobro je svako povećanje plata i penzija, ali je ono nedovoljno

Beograd, 7 nov. 2022. – Dobro je svako povećanje plata i penzija, ali je ono nedovoljno, rekao je predsednik USS Sloga i narodni poslanik Željko Veselinović na danas održanoj drugoj po redu sednici Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva.

Veselinović je na početku svog izlaganja skrenuo pažnju pomoćniku ministra, na njegov način prezentovanja povećanja penzija i plata, o čemu je predhodno obrazlagao potrebu za izmenu zakona o PIO po hitnom postupku.

–  Vidim da je gospodin, pomoćnik ministra, sa ushićenjem rekao da prosečno povećanje iznosi 2.000 i nešto dinara po penzioneru, ali je to apsolutno ništa. To je toliko mizerno da bi mene bilo sramota da na taj način govorim o tome. Slažem se da postoji još jedno povećanje od 12 posto, iduće godine, ali sve to zajedno sa povećanjem plata od 17 posto je potpuno nedovoljno, rekao je on

Veselinović je postavio i pitanje pomoćniku ministra da li se u ministarstvu razmišlja o promeni načina obračuna doprinosa, kako bi se poslodavci rasteretili i na taj način omogućili da radnici dobiju veće plate.

–  Poenta i jeste u tome da su trenutni porezi i doprinosi prilično visoki i da mnogi poslodavci radnike drže na crno. Na taj način se ne puni budžet, ne isplaćuju penzije. Ukoliko do promena ne dođe uskoro, plašim se da ćemo od nove godine imati 500 hiljada ljudi koji će primati samo minimalac, što nije plata već socijalna kategorija, zaključio je Veselinović na kraju.

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.
Skip to content