Home » OBAVEŠTENJA » Direktor „Trajala“ svoju nesposobnost prikriva racionalizacijom

Direktor „Trajala“ svoju nesposobnost prikriva racionalizacijom

Beograd, 11.02.2017.godine. – Predstavnici Sindikata Sloga iz kruševačkog Trajala u utorak će biti na sastanku u Ministarstvu privrede na kome će se razgovarati o budućnosti te fabrike, odnosu direktora prema sindikatu, kao i bitnim sazanjima o poslovanju te korporacije, kažu u sindikatu „Sloga“.

Sastanak je usledio nakon što su procurele informacije da se u Trajalu pod plaštom racionalizacije i socijalnog programa uz blagoslov prodržavnog Saveza samostalnih sindikata Srbije u toj fabrici spremaju otkazi za više od 300 radnika i da se na zaposlene vrši pritisak da prihvate dobrovoljni odlazak iz firme koja trenutno zapošljava 1.200 ljudi.

Generalni direktor „Trajala“, Miloš Nenezić, koji je i ujedno i vršilac funkcije zamenika predsedika Unije poslodavaca Srbije se prema mišljenju iz sindikata „Sloga“ do sada se pokazao totalno nesposobnim i nekopetentnim da vodi preduzeće, budući da se pod njegovim rukovodstvom i dalje prave gubici, pa umesto posla za radnike i lične odgovornosti on namerava da otpusti 300 radnika, da uništi njihovu životnu egzistenciju i najbrutalnije satre njihove porodice.

Upravo zbog ovakvog stava i konstantnog ukazivanja na probleme u toj kruševačkoj korporaciji , ovaj za Slogu nesposobni direktor i privrednik stavio je Sindikat Sloga i njegove predstavnike na nekakvu svoju „crnu listu“, misleći da će time ugušiti odlučni radnički otpor i nastojanje da se to preduzeće stavi u punu funkciju rada i radnicima obezbedi posao kroz uspešno poslovanje.

O temi mogućih otpuštanja su pisale i Večernje novosti u tekstu “ Bauk nove sistematizacije“ koju u nastvaku prenosimo.

Informativna služba

 

Bauk nove sistematizacije

Izvor. V. Novosti, 09.02.2017.

Autor: S. Babović.-

Zabrinutost uprkos unapred pripremljenom planu reorganizacije kruševačke korporacije „Trajal“. Uveliko se spekuliše o tome da postoji spisak sa imenima gotovo 300 prekobrojnih radnika

Nadležni su prethodnih godina najavljivali da će dva segmenta „Trajala“ – Fabrika zaštitnih sredstava, te Fabrika eksploziva i pirotehnike – biti deo namenske industrije, dok će se rešenje za dve gumarske celine (Fabrika dvotočkaša i Fabrika teretne i industrijske pneumatike) potražiti na tržištu. Shodno ranije objavljenim podacima, kompanija je dugovala više od 100 miliona evra, a rok za izmirenje dugovanja po Unapred pripremljenom programu restrukturiranja je jedna decenija, uz grejs period od dve godine.

– Koliko znamo, u toku je usvajanje Pravilnika o sistematizaciji, a ljudi se već nekoliko meseci pozivaju na razgovore tokom kojih im se sugeriše da prihvate socijalni program i dobiju otpremnine, da ne bi bili proglašeni za tehnološki višak. Postoji spisak neraspoređenih, odnosno nesistematizovanih, i rečeno mi je da se i ja nalazim na njemu, među gotovo 300 radnika – tvrdi Vladica Tomašević, lider „Sloge“ koja, po nezvaničnim informacijama, u „Trajalu“ nije reprezentativna.

Kaže, do sada je više puta bio na pomenutim razgovorima i svojevremeno mu je dat papirić sa rukom izvedenom računicom o tome koliko bi dobio ukoliko bi se dobrovoljno prijavio za odlazak, a koliko ako da postane višak…

– Sistematizacija još nije okončana i direktori je rade po svojim fabrikama, a onda sve treba da se usaglasi sa nama. Pregovori su vođeni, date su primedbe, ali je sve još u začetku – kaže predsednik Samostalnog sindikata u „Trajalu“ Milosav Vukojičić, demantujući priče da postoji spisak od 300 neraspoređenih.

U međuvremenu, zaposleni uglavnom ne žele da govore o svojim problemima, a zastupnik državnog kapitala Sonja Veselinović upućuje na kabinet generalnog direktora.

I, dok iz Korporacije poručuju da – posle pozitivnog poslovnog rezultata ostvarenog lane, prvog takvog posle deset godina – sagledavaju najefikasniji način opstanka i dalje revitalizacije „Trajala“, u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika saznajemo da je njihova uloga isključivo bila ocena tačnosti podataka iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), koji je usvojen 25. novembra prošle godine.

 

.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content